Zapamtite jednom zauvijek: Utezi vas neće učiniti body builderima

Foto: 123rf

NISU samo žene te koje se boje dizanja velikih utega. I muškarci često razmišljaju na isti način - želim biti fit, ali ne želim izgledati kao body builder. Kao da je to samo tako.

Kako bi razriješili ovaj dugovječan misterij ekipa Shapea bacila se na posao da dokaže, jednom zauvijek, da dizanje utega ne treba i ne smije biti bauk. Na ruku im definitivno ide jedan noviji trend među ženama, posebno sportašicama, koje sve češće treniraju upravo s utezima, bučicama, ali i girjama - zbog čega njihova tijela izgledaju doslovno savršeno, i jako daleko od slike nekog opakog ženskog Hulka.

Dokazat ćemo zato zašto je dobro trenirati s utezima i zašto bi to svaka žena (i muškarci) trebali znati.

1. Želite sagorjeti više kalorija?

Osim što će fino tonirati vaše mišiće vježbe s utezima dokazano će sagorjeti znatno više vaših kalorija. Vježbe za snagu imaju nekoliko prednosti - prvo - one otpuštaju puno više testosterona i hormona za rast te znatno ubrzavaju vaš metabolizam. Samim time vaša će masa rasti, a s njom će rasti i broj kalorija koje će vaše tijelo sagorijevati još dugo nakon treninga.

2. Želite oblikovati svoje tijelo bez da se pumpate?

Trenirate već dugo, ali rezultati nisu vidljivi onako kako se vi nadate? Uzmite utege i rezultati će se ubrzati. To je kao jedan plus jedan.

Okej je što radite puno vježbi za izdržljivost i što stremite otopiti sve svoje masne naslage, ali čak i da otopite svaki gram masti ne znači da će se vaši mišići ocrtavati, jednostavno zato što oni nisu narasli. Zato su vježbe za snagu i rast mišića must have, ako zaista želite da se vaš trud u teretani vidi na kilometre.

3. Trenirate li s ciljem?

Vjerujem da svatko tko uđe u teretanu ima već unaprijed zacrtani cilj - a kakav god on bio čvrsto vjerujemo da sadrži i želju da vaše tijelo postane i više nego oku ugodno. Zato su vježbe snage toliko važne i neophodne u vašem treningu. Možete imati svoj plan, ali uključite u njega i vježbe snage, no ako baš jako zazirete od utega - zamijenite ih vježbama u kojima ćete sami sebi biti uteg - radite sklekove, čučnjeve, sve što će vam pomoći da prirodno pojačate rast svojih mišića.

Odradite takav trening dva do tri puta tjedno za zdravlje i fit liniju, odnosno 4 - 5 puta tjedno za pravi rast mišića.

4. Oblikujte tijelo s više hrane

Ako ćete biti na dijeti i raditi intenzivne treninge ne znači da će vaši mišići rasti. Upravo suprotno - jer ako ćete treningom sagorijevati više kalorija no što ste ih unijeli u svoj organizam mišići jednostavno neće imati poticaj za rast. Zato ako vam je želja postići snažno tijelo, jedite dovoljno, posebno proteina i uživajte u vježbi siti, s puno energije. Tako barem znate da se nećete morati izgladnjivati i da ćete uvijek imati dovoljno snage za dobar trening snage.

5. Zaboravite na instant mišiće

Nitko se nije napumpao preko noći pa neće ni vi. Za snažne i iscrtane mišiće treba vam puno truda, rada i znoja. Zato ako se i dalje bojite utega znajte da nijedan body builder do svog tijela nije došao preko noći. Iza njih su godine napornog vježbanja, poseban plan prehrane i puno ekstremnih vježbi. Čak i ako tu i tamo primite utege, napravite cijeli trening samo za snagu, rezultat neće doći tako brzo. I baš zato nije logično da se toliko bojite nečega što vam se realno neće ni dogoditi, čak i ako pregrmite strah. zato kada je jednom konačno krenete raditi i vježbe za snagu i rast mišića znajte da rezultati neće doći preko noći niti će se uopće vidjeti ako ćete takav trening raditi tek povremeno.

6. Kada konačno krenete, zaljubit ćete se u svoju snagu

S obzirom da fitnes stručnjaci imaju dosta iskustva s ljudima koji su prvo zazirali od girji i utega, a potom se doslovno zaljubili u takve vježbe - znajte - to bi se moglo dogoditi i vama. I jedva ćete čekati da od prvih vidljivih rezultata postanete vidno još snažniji i mišičaviji.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.