KLJUČ mršavljenja je kalorijski deficit. Drugim riječima, morate sagorjeti više kalorija u odnosu na to koliko ih unosite u organizam. No, nakon početnog uspjeha, često dolazi faza kad tjelesna težina stagnira i tada je potreban detaljniji pristup dijeti.
Doručak je najvažniji obrok u danu i brojna istraživanja su pokazala da osobe koje ga ne preskaču imaju zdravu tjelesnu težinu.
Vrijeme u danu kada doručkujete također ima utjecaja na mršavljenje. Dijetetičar Kama Yadav za NDTV je otkrio da uravnotežen doručak doista pomaže da zdravo skinete suvišne kilograme.
“Najbolje vrijeme za doručak je u roku od dva sata nakon buđenja. Što prije pojedete doručak nakon što ste ustali to bolje za vaš metabolizam”, otkrio je Yadav.
“Doručak pomaže u suzbijanju apetita. Ako jedenje doručka postane dio vaše svakodnevne rutine, smanjit ćete glad i žudnju kroz dan”, dodao je.
Za doručak treba birati kombinaciju proteina, zdravih masti i ugljikohidrata. Nedavno objavljeno istraživanje u Journal of Nutrition sugerira da su vlakna odličan način prevencije debljanja i poticanja mršavljenja.
Prema stranici EatingWell, pet namirnica trebalo bi naći mjesto na listi vaših prioriteta. To su zobena kaša, maslac od kikirikija, jaja, jogurt i maline. Također, doručak ne bi trebao uključivati umake poput kečapa. Dijetetičari savjetuju da na okus utječete začinima kako biste obrok učinili primamljivijim. Ovisno o jelu, to može biti primjerice cimet ili vlasac.
Na kraju, ne zaboravite se kretati jer i to ima ključnu ulogu u rezultatu.