Znate li zašto nas kava tjera na WC? Evo odgovora

Foto: 123RF

ZNANSTVENICI sa Sveučilišta u Texasu došli su do odgovora zašto nas omiljeni jutarnji napitak često zna potjerati na zahod. 

Oni su tijekom svog istraživanja tri dana štakorima davali kavu koja je potaknula pokretljivost mišića crijeva i to neovisno o dozi kofeina.

"Štakorima se nakon tri dana konzumiranja kave povećala pokretljivost mišića tankog crijeva. To znači da su štakori, baš kao i ljudi, nakon kave morali obaviti veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Zanimljivo je da su ovi efekti neovisni o kofeinu, jer je slično na njihovu probavu djelovala i beskofeinska kava", rekao je vodeći autor studije Xuan Zheng Shi za britanski Mirror. 

Pretpostavlja se da su za laksativno djelovanje kave zaslužna njezina kisela svojstva. Dokazano je da viša razina želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kave, aktivira rad probavnog sustava.

Osim toga, ispijanje kave povećava količinu probavnog hormona gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Istodobno omiljeni napitak povećava razinu kolecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i regulira pražnjenje crijeva. Riječ je o hormonu probavnog sustava koji sudjeluje u probavi masnoće i proteina, te djeluje kao neuropeptid.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.