19 recepata koji će vam pomoći da uživate u barem jednoj jabuci na dan

Foto: Shutterstock

DANAS na svijetu postoji oko 7500 različitih, ali jednako ukusnih sorti jabuka. Smatra se da je jabuka udomaćena prije najmanje 4000, a najviše 10.000 godina u planinama centralne Azije, odakle je putem svile stigla do Europe.

Od Biblije do bajki

Pojavljuje se u mnogim mitološkim i religijskim tradicijama, od biblijske uloge zabranjenog voća, preko zlatne jabuke koju je grčka boginja razdora iskoristila kako bi posvađala Atenu, Heru i Afroditu te usput dala povod Trojanskom ratu, do otrovane jabuke koja je Snjeguljicu umalo koštala života.

Bilo da su prešane u sok, fermentirane kao ocat, kuhane u džem i marmeladu, osušene za grickanje ili pečene u pitama, kolačima, tortama i savijačama, jabuke su omiljeno voće već tisućama godina. Uz nove sorte koje se svake sezone pojavljuju na tržištu, tu su i novi proizvodi koji nam pokazuju na koje se sve načine u jabukama može uživati. 

Jutarnja poslastica, prilog za ručak ili otmjeni desert?

Uz dobre recepte, neće vam biti nimalo teško pojesti više od jedne jabuke dnevno i zato smo tu mi. Imamo ukusne recepte za slatka i slana jela s jabukama, a pronašli smo nešto i za one koji su jabuku raspoloženi pijuckati.

U nekima je jabuka glavna zvijezda, dok u drugima igra tek sporednu ulogu, ali kako god odlučili pripremati i jesti ovo prekrasno voće, uživajte u procesu.

Pohani kruh i karamel jabuke

Jabuke u šlafroku

Mekane palačinke s jabukama

Peciva s jabukama i pekan orasima

Štrudla s jabukama i pudingom od vanilije

Bakina štrudla s jabukama

Čupava jogurt pita s jabukama

Pita od jabuka

Kolač s jabukama i lješnjacima

Francuska torta od jabuka

Mini pite od jabuka

Sočne kocke s rogačem i jabukama

Torta od jabuka Steve Karapandže

Tufahije

Jabuke u karameli

Punjene pečene jabuke

Pekmez od jabuka

Domaća jabukovača

Patka s mlincima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.