Butković za siromašne: Na periferiji Zagreba rade perfektne kolače. A tek sladoled...

Foto: Index

RATARSKA ULICA. Kada se slastičarnica nalazi u ulici koja se ovako zove, jasno je da nije u centru metropole te da oko nje nema preseransa karakterističnog za ugostiteljske radnje koje nude slastice na trendseterskim lokacijama. Rudeš na zapadnom rubu grada definitivno ne spada među glamurozne destinacije, ali upravo zbog toga te posebno zbog onog što nudi ljubiteljima vrhunskih poslastica, ali bez snobizma, kiča i skupoće, hodočastili smo "skrivenom" dragulju zagrebačke slatkiš-scene.

Zašto ovo nije "najbolje čuvana tajna"?

Skriveno smo napisali pod navodnike jer M&M, kako se zove rudeška slastičarnica, ne možemo nazvati "najbolje čuvanom tajnom", "mjestom koje čeka da bude otkriveno" ili nekom sličnom mamilicom. Ovaj objekt, naime, na Fejsu ima preko 15 tisuća fanova, a potpisnik teksta do krasota koje nudi nerijetko pedalira 15-ak kilometara s drugog kraja grada do njega i natrag. M&M je itekako vrijedan toga.

Zato što ima sve ono što tražimo od slastičarnice. U takve objekte se često ide obiteljski, a tamo vlada upravo takav, obiteljski štih. Pri tome ne mislimo samo na strukturu gostiju nego na ugođaj i duh obiteljske slaste, jer ovo je upravo takav biznis. On se ogleda u pristupu poslu, kako kvaliteti i okusu proizvoda tako i odnosu prema gostima.

Srdačnost i osmijeh tete za pultom i konobara ovdje su zajamčeni, a kolači i torte u M&M-u nisu minijaturna djelca koja s njihovim "zrakama", "pjenicama" i "posteljicama" zauzimaju trećinu tanjurića, nego old skul remek-djela kao ona nastala u majstorskim radionicama vaših baka, majki ili one žene iz kvarta ili sela kod koje svi naručuju kolače za rođendane, vjenčanja i Božić.

M&M nije podlegao sirnoj nakaradi ni margarinskom užasu

Što se tiče njegovih aduta stare škole, kod nas M&M u startu ima zvjezdicu više jer se nije priklonio grozomornom slastičarskom trendu kolača i torti sa sirom. Ne znamo kada je i zašto krenula moda da se veliki broj slastica u ponudi kontaminira sirom, ali lijepo je znati da se ta nakarada nije primila u ovom časnom objektu.

U njemu nema ni još jednog ubojice dobrog slastičarskog okusa i ukusa. Margarina. Kolače u M&M-u rade od maslaca. Kad spominjemo kvart i selo, upravo takav ugođaj vlada u M&M-u. Prisan, obiteljski, neposredan, u dijelu Zagreba koji nije ni grad ni selo, ali je i jedno i drugo. M&M se sa svim svojim odlikama savršeno uklapa u Rudeš i ne možemo ga zamisliti igdje drugdje osim u prizemlju stambene zgrade.

S krasnom i šarmantnom terasom s par stolova sakrivenih u hladu visokih stabala, u neposrednoj blizini novog i velikog dječjeg igrališta te parka. Međutim, rustikalnost i oldskuleraj ovdje su prilagodili modernim vremenima pa se tako može plaćati karticama, a tip sladoleda kakve odnedavno nudi M&M je novotarija, ali u najboljem smislu te riječi. No, o tome nešto kasnije. 

Kolači vaših baka, majki i one žene iz kvarta ili sela kod koje svi naručuju kolače za rođendane, vjenčanja i Božić

Krenuli smo redom te prvo probali klasike u ponudi kolača, od onih s čokoladnom kremom, prema voćnim varijantama. Cijene su im od 18 do 20 kuna. Proust je u svom glasovitom djelu U potrazi za izgubljenim vremenom pisao kako su mu se dok je umakao u čaj kolačiće Madeleines istog trena s okusima te slastice vratile slike iz djetinjstva. Navlas iste osjećaje u nama je pobudila Orah torta iz M&M-a.

Masna i masivna čokoladna bomba

Mekanog biskvita, doslovno neodoljivo aromatične i mirisne kreme punog okusa oraha i opnom od čokolade te mljevenim orasima na vrhu... Već odavno ih ne rade ovakve. Osim u Ratarskoj ulici u Rudešu. Truffle torta, od čokolade, također nas je oduševila. Već se gledajući je vidi da ovo nije klasična parfe torta.

Zato što je kod njih većinom parfe krema pudingasta, želatinasta, pa čak i gnjecava, dok u M&M-u uživamo u masnom i masivnom punjenju, koje po teksturi više podsjeća na bajaderu nego na pjenastu kremu.

Voćno, slasno i sočno

Slijedila je krostata od jabuka. Slasni, voćni i sočni spoj osvježavajuće jabuke i finog prhkog tijesta, u kojem se osjećaju orasi, dok se u kremi nazire vanilija i bijelo vino, podebljala je sjajan početni dojam. On se nastavio krostatom od malina i maka. U njoj su perfektno spojili slatko i kiselo. U prhkom tijestu, točnije kori, uhvatili smo okuse orašastih plodova.

Važno je da su oni ovdje sjeckani, a ne mljeveni, pa od njih ne ostaje tek prah, nego okus i tekstura. Tako dok ga jedete uživate u tome što vam pod zubima krckaju orah, badem i mak sjajno se stapajući sa slatkoćom kreme i kiselošću malina. 

Ovakav sladoled ne može biti skup

Za kraj smo ostavili M&M-ove sladolede i to tako da smo složili najljetniju kombinaciju. Kuglicu od maline sljubili smo s onom u kojoj su pistacija i limeta. Kakav je? Dosta senzacionalan, točnije, najbolji sladoled u gradu. Ovo je naprosto savršena kombinacija svježine, slatkoće, kiselosti i arome.

Na stolovima oko našeg čuli smo gunđanja ljudi da je ovaj sladoled preskup. To su govorili ni riječju ne spominjući njegov okus. Kuglica mu košta 12 kuna i to jest bezobrazno puno previše, ali za recimo konfekciju iz vrećice koju podvaljuju pljačkaši turista maskirani u slastičare na jadranskoj obali, no nipošto nije preskupo za divotu koju za iste novce dobijete u M&M-u.

Ovaj sladoled je vrijedan tih novaca i radije bismo dva puta mjesečno išli na ovu krasotu i za te novce nego par puta tjedno na tek nešto jeftinija sranja od sladoleda svuda oko nas. Tako da, kritičari "preskupih" sladoleda u M&M-u, bez uvrede, ali nemate pojma.

OCJENE

Koliko platiš: Umjereno 
Koliko se najedeš: Puno 
Ukupni dojam: Izvrsno 

POJEDINAČNO
Orah torta 
Truffle torta 
Krostata od jabuka 
Krostata od malina i maka 
Sladoled od maline 
Sladoled od limete i pistacije 
Cijene 
Čistoća 
Ljubaznost