SVAKA ZEMLJA ima svoju nacionalnu kuhinju, ali i neka svoja pravila kada je objedovanje u pitanju. Negdje je pristojno srkati, negdje se ne koristi vilica, a negdje najstarija osoba uvijek uzima prvi zalogaj. U nastavku donosimo neobična pravila za objedovanje u različitim kulturama.
Planirate putovanje na Bliski istok? U tom slučaju pripazite da ne jedete lijevom rukom dok ste tamo. To je prvenstveno zato što ljudi na ovom području lijevu ruku povezuju s drugim funkcijama, kao što su umivanje, kupanje i korištenje toaleta. Dakle, ako uzimate hranu ili ju jedete lijevom rukom, lokalno bi stanovništvo to moglo smatrati nehigijenskim, ali i činom nepoštivanja njihove kulture.
Tajland nudi razne ukusne specijalitete i, jednom kada dođete tamo, izbor je toliko širok da ne znate odakle krenuti. No, upamtite samo jednu stvar - u ovoj se zemlji smatra nepristojnim koristiti vilicu za stavljanje hrane u usta. Ljudi ovdje vjeruju da se vilica mora koristiti samo za stavljanje hrane na žlicu te uglavnom koriste žlicu za jelo.
U mnogim zemljama se ispuštanje zvukova tijekom jela smatra nepristojnim - od srkanja do mljackanja, to je u većini svijeta neprihvatljivo. Međutim, u Japanu se srkanje rezanaca i juhe smatra poželjnim, a mnogi vjeruju i da im to poboljšava okus. Osim toga, na taj način Japanci izražavaju da u tom jelu neizmjerno uživaju.
Talijani su poznati po svojoj ljubavi prema hrani i poznati su po svojim sirevima, poput parmezana i mozzarelle. Ipak, nikad ne pokušavajte pomiješati sir i plodove mora dok ste tamo. Zašto? U Italiji se to smatra kulinarskom katastrofom.
U Južnoj Koreji, kada se ljudi okupe za ručak ili večeru, svi čekaju da najstarija osoba za stolom prva uzme zalogaj, prije nego što se i ostali pridruže. Vjeruje se da je to veliki znak poštovanja prema starijima.
U Kini se uvijek jede štapićima, no i za njih vrijede neka posebna pravila. Štapići se nikada ne ostavljaju uspravno u zdjeli. Ovo se smatra uvredljivim jer je to uobičajena praksa tijekom sprovoda, kada Kinezi odaju počast preminulima. Također se smatra nepristojnim ostaviti svoje štapiće uperene u nečijem smjeru.
U Indiji prazan tanjur znači da ste uživali u hrani koja vam je poslužena, a na taj ćete način zahvaliti svom domaćinu i izraziti da je hrana bila ukusna. Međutim, ako u Kini ostavite prazan tanjur nakon jela, tamo se smatra da vam domaćin nije poslužio dovoljno hrane.
Britanci su poznati po svojoj ljubavi prema čaju i običajima koji prate taj napitak. Za početak, prilikom miješanja čaja treba maksimalno paziti da žličica ne dodiruje stijenke šalice. Žličica se također ne smije ostaviti u šalici nakon miješanja i mora se staviti na tanjurić.
U Čileu ljudi gotovo sve pokušavaju jesti vilicom, žlicom i nožem. Čak i ako hrana uključuje namirnice u kojima se više može uživati rukama, poput pilećih bataka i krilaca, uobičajeno je koristiti vilicu i nož. Ovdje ljudi vjeruju da se hrana nikada ne smije jesti rukama i dirati prstima.
U Egiptu i Portugalu traženje soli i papra za vrijeme jela smatra se velikom uvredom za onoga tko je kuhao hranu pa, ako planirate posjetiti ove dvije zemlje, to imajte na umu.