Donosimo popis hrane koju biste po ovim vrućinama trebali izbjegavati

Foto: Shutterstock

TOPLINSKI VAL vjerojatno je najgora stvar koju vežemo za ljeto, posebno ako niste na moru ili ako kod kuće nemate bazen u kojemu biste se mogli rashladiti. Tko nije na moru, dane vjerojatno provodi u zatvorenom, pod klimom ili s ventilatorom, no jeste li znali da se rashladiti možete i s pomoću određenih namirnica?

Postoji cijeli popis namirnica koje bi u vrijeme ljeta bilo dobro jesti, a u tu kategoriju spada i voće poput banana, jagoda, lubenica, kivija i marelica. Dobro je jesti i povrće poput gljiva, krastavaca, tikvica, rajčica, šparoga, zelene salate i patlidžana, ali i mliječne proizvode, poput mlijeka i jogurta, vrhnja i sira.

Koju hranu izbjegavati?

Što onda izbjegavati, sigurno se pitate. Za početak, za vrijeme visokih temperatura trebalo bi izbjegavati tešku, masnu i pečenu hranu. Umjesto, primjerice, pohanog mesa, radije odaberite ribu ili pečenu piletinu ili puretinu, uz puno povrća i salata.

>> Top-lista Index Recepata: 20 apsolutno genijalnih ljetnih jela

Šećer bi također trebalo izbjegavati, uključujući zaslađene gazirane napitke, alkohol i kofein. Umjesto toga, ljeti je najbolje rashladiti se vodom, a umjesto slatkiša, odaberite voće, poput bresaka, marelica, lubenica ili kivija.

Velike vrućine i ljuta hrana također ne idu zajedno pa, barem dok toplinski val ne prođe, bilo bi dobro izbjegavati ljute namirnice poput luka, češnjaka, crnog papra, đumbira i jako začinjenih jela.

Što kuhati kada vladaju vrućine?

Po ovakvim temperaturama nikome nije do kuhanja, pa smo pripremili nekoliko kolekcija recepata idealnih za ljeto. S ljetnim salatama ne možete pogriješiti, a OVDJE pronađite čak 33 super recepata za salate koje će vas spasiti od ovih vrućina.

Ljeto je ujedno i sezona tikvica, koje možete pripremiti na razne načine, a OVDJE smo izdvojili 25 ljetnih recepata s tikvicama koja će se posebno svidjeti ljubiteljima ovog povrća. 

>> Rižoto je idealno ljetno jelo. Imamo 18 odličnih recepata

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.