Francuska salata neizostavan je dio blagdana, a uopće ne dolazi iz Francuske

Foto: Shutterstock

FRANCUSKA SALATA kraljica je blagdanskog stola i obavezno ju radimo za božićne i novogodišnje blagdane. Tradicionalno se pravi od sitno nasjeckane mrkve, graška, kiselih krastavaca, krumpira i kuhanih jaja, s dresingom od majoneze, a iako se zove francuska salata, zapravo uopće ne dolazi iz Francuske.

Francuska salata iz Rusije?

Ova specifična kombinacija nasjeckanog povrća i dresinga od majoneze bila je prepoznatljivo jelo belgijskog chefa Luciena Oliviera, koji je radio u moskovskom restoranu Hermitage. Tamo je prvi put napravio ovu salatu, i to sa sitno rezanim kockama kuhanog krumpira, fileom jarebice i kiselim krastavcima. Najpoznatiji je, ipak, bio dresing salate - majoneza napravljena s francuskim vinskim octom, francuskim senfom i maslinovim uljem iz Provanse. 

Salata je u to vrijeme bila jako popularna, a ubrzo se proširila i ostatkom svijeta, došavši i do naših prostora, gdje ju i danas jedemo za blagdane. Ipak, originalan recept za francusku salatu nikada nije pronađen i nitko ju nije mogao napraviti na Olivierov način jer je on iznenada umro i nikome nije otkrio recept.

Pretpostavlja se, dakle, da naziv francuska salata dolazi od samog Oliviera i da se tako zove jer je njegov materinji jezik bio francuski, iako je u ostatku svijeta poznata i kao Olivierova salata ili pak ruska salata jer je chef cijelu svoju karijeru proveo upravo u Moskvi.

Recept za francusku salatu

Francuska (ruska ili Olivierova salata, kako god ju neki nazivali), naći će se na blagdanskom stolu i ovog Božića, a mi imamo recept uz koji će vam ispasti savršeno - sastojke samo prilagodite svom ukusu i uživajte. Od sastojaka će vam trebati:

  • grašak
  • krumpir
  • mrkva
  • kiseli krastavci
  • majoneza
  • senf
  • mileram
  • jaja
  • sol i papar. 

Povrće i tvrdo kuhana jaja očistite i narežite na kockice. U lonac ulijte vodu, dodajte narezanu mrkvu, grašak, posolite po ukusu i pričekajte da voda zavrije. Nakon toga kuhajte još 8 do 10 minuta. U veću zdjelu stavite majonezu, dodajte senf i mileram i dobro promiješajte. 

Ocijedite kuhano povrće i dodajte ga u smjesu s majonezom, ubacite narezana jaja, krastavce i krumpir. Posolite i popaprite po ukusu. Lagano promiješajte i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

Cijeli recept pronađite ovdje, a ako želite malo lakšu, vegansku verziju francuske salate, klasičnu majonezu zamijenite onom veganskom i iz recepta izbacite jaja, a cijeli recept za vegansku francusku salatu pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.