Jeste li probali babku s orasima i cimetom? Rapsodija jesenskih okusa oduševit će vas

Foto: Shutterstock

BABKA je slatki pleteni kruh od dizanog tijesta koji potječe iz židovskih zajednica Poljske i Ukrajine, a sve je popularnija i kod nas. Tijesto se premazuje raznim nadjevima, od čokolade i Nutelle pa do maka, a zatim se plete u pletenicu i peče.

Najpopularnije su dvije verzije, poljska i židovska babka, koje dijele sličan naziv, ali se po mnogočemu razlikuju. Poljska babka okrugla je i slična talijanskom panettoneu, s grožđicama, suhim voćem i limunom, a židovska babka peče se u običnom kalupu za kruh i maže raznim slatkim nadjevima kao što su čokolada, cimet, jabuke, slatki sir ili Nutella.

Babka s orasima i cimetom

U potrazi za pravim jesenskim desertima, koji će savršeno ići uz šalicu toplog čaja ili kave, pronašli smo recept za babku s nadjevom od oraha i cimeta, koja je idealna za hladnije dane. Iako sama priprema zahtijeva malo više vremena, rezultat će vas oduševiti, a od sastojaka će vam biti potrebni:

  • jaja
  • glatko brašno
  • mlijeko 
  • kvasac
  • šećer
  • sol
  • maslac
  • aroma vanilije
  • cimet
  • mljeveni orasi.

Kako se priprema

Prvo ćete napraviti tijesto - u posudi pomiješajte mlako mlijeko i kvasac, prosijano brašno, sol, šećer, umućena jaja, maslac sobne temperature i aromu vanilije. Mikserom s nastavkom za tijesto ili rukama dobro umijesite. Miksajte ili mijesite dok se sastojci ne povežu, a tijesto postane elastično.

Tijesto prebacite na radnu površinu i mijesite nekoliko minuta. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na sat vremena na sobnoj temperaturi, a zatim ga prebacite na sat vremena u hladnjak. Tijesto razvaljajte i premažite maslacem, a u posebnoj zdjelici pomiješajte šećer i cimet pa to ravnomjerno pospite po tijestu. Na kraju pospite mljevene orahe.

Zarolajte tijesto, a zatim ga po sredini izrežite nožem, uzdužno. Sada ćete dobiti dva dijela koja ćete isplesti poput pletenice. Babku prebacite u lim za pečenje koji ste nauljili i pobrašnili te ju pokrijte. Pustite da se diže sat vremena. Pecite 30 do 35 minuta na 180 stupnjeva i na kraju premažite sirupom od šećera i vode i pustite da se ohladi.

Cijeli recept s točnim mjerama je ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.