Jeste li već probali ovo voće? Sada mu je sezona, a odličan je dodatak slasticama

Foto: Shutterstock

JESTE LI čuli za mušmule? Ovo voće karakteristično je za naše Primorje i Dalmaciju, a često ga nazivaju i "zaboravljenim voćem", jer su mušmule bile popularnije u prošlim vremenima. Uzgajale su se još u doba starih Grka i Rimljana, a zbog njihovih bijelih cvjetova često su uzgajane kao lijep ukras u vrtu.

Bila je vrlo cijenjena u srednjem vijeku

Mušmula potječe iz jugoistočne Europe i Azije, s područja Kavkaza i Perzije, a zahvaljujući Rimljanima došla je u Europu. Mušmula je još u srednjem vijeku bila izrazito cijenjeno voće, no danas nije toliko popularna, iako se i dalje uzgaja na području Primorja i Dalmacije.

Mušmula pripada obitelji ruža i cvjeta od svibnja do lipnja, a njezini okrugli plodovi, koji imaju crvenkastosmeđu, pomalo kožastu i grubu koru, dozrijevaju u jesen i beru se krajem listopada i početkom studenoga. Najbolje su onda kada su prezrele, a okusom podsjećaju na kombinaciju jabuka i krušaka, s notom badema.

Razlika između mušmule i nešpule

Mušmula je oblikom i bojom slična nešpuli, koju nazivaju japanskom mušmulom, no razlikuju se okusom, ali i podrijetlom. Dok je nešpula slatkasta i sočna, dozrijeva u svibnju i dolazi s područja Kine i Japana, mušmula ima slatko-kiselkast okus i dolazi s Kavkaza.

Ipak, i mušmule i nešpule mogu se u kulinarstvu koristiti na slične načine - od njih se mogu napraviti čajevi i razni pripravci jer djeluju protuupalno, antivirusno i antibakterijski, koriste se kod jačanja imuniteta i imaju brojne druge zdravstvene benefite.

Što sve možete s mušmulama?

Mušmule se mogu jesti sirove - trebate ih otvoriti, ukloniti sjemenke i narezati ih na manje komadiće, a možete ih ubaciti i u voćnu salatu s jabukama i kruškama. Od njih možete napraviti džem, kompot ili voćni pire ili ih upotrijebiti za izradu nekih drugih slastica, poput tarta. Od njih se mogu napraviti i napitci, poput čaja i likera, no najbolje su kada se od njih napravi džem.

Za džem od mušmula, koji je nekoć bio sastavni dio svakog domaćinstva, trebat će vam samo mušmule, med ili šećer te voda - vodu prokuhajte i dodajte joj med pa miješajte dok se med ne otopi. Mušmule očistite, a zatim ih ubacite u vodu s medom te uz neprestano miješanje kuhajte sat vremena. Kuhani džem ulijte u staklenke, dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu.

Cijeli recept za ovaj ukusan džem od mušmula s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.