Juraj je amaterski slastičar čiji su veganski kolači pravo čudo, pričali smo s njim

Foto: Žlica šećera

RAZGOVARALI smo s Jurjem Močilcem, koji stoji iza Instagram profila i bloga pod nazivom Žlica šećera. Ondje se može naći mnoštvo veganskih recepata za kolače, kekse, palačinke i razne druge slastice. Zanimalo nas je kako se počeo baviti time, koje namirnice rado koristi i gdje nalazi inspiraciju za sve te lijepe deserte.

Za početak nam je objasnio kako se upustio u vode amaterskog slastičarstva.

"Znaš ono kad ti nešto kao ide pa te svi guraju u tom smjeru, ali ti još nisi sasvim siguran, pa u nekom trenu ipak to odlučiš prihvatiti i onda se stvari samo dogode? Otprilike tako nekako. Šalim se, naravno, ali nije ni daleko od istine. Nekako mi je to oduvijek bilo blisko i zanimljivo. Pogotovo kad vidiš što sve i na koje načine možeš (ili ne možeš) napraviti. Zapravo mi je ponekad zanimljiviji cijeli postupak nego sam finalni produkt jer putem naučiš hrpu toga, pa sam tako počeo istraživati i eksperimentirati, a na kraju mi se svidjelo. A očito i drugima", govori.

Njegovi se deserti mogu probati u centru Zagreba

Prije par mjeseci smo vam pisali o zagrebačkom kafiću Filteraj (više o tome ovdje), a upravo je Juraj zadužen za slastice koje imaju u ponudi. Opisao nam je kako je došlo do te suradnje.

"Lori (vlasnicu) sam upoznao prošle godine na Praznik rada, kad sam zakupio stol na Projektu Ilica Q'art gdje sam svoj brend odlučio predstaviti široj javnosti, što je za mene bio totalni izlazak iz zone komfora. Filteraj tad još nije bio otvoren, ali unatoč tome prišla mi je Lori i predložila suradnju koju nisam mogao odbiti", kaže.

Smatra da u Hrvatskoj nedostaje veganskih mjesta

Vegan je otprilike pet godina i uglavnom se trudi da mu obroci budu izbalansirani, a tofu i tjestenina na sve načine su mu najdraži. Iako smatra da u Hrvatskoj i Zagrebu definitivno nedostaje veganskih restorana, vidi pomak.

"Veganska ponuda se u restoranima kontinuirano širi, ali ono što nam nedostaje su isključivo specijalizirani veganski lokali s kvalitetnim menijem, bilo da je riječ o restoranu ili slastičarnici. Tome bi svakako trebala prethoditi edukacija i vlasnika i zaposlenika lokala o tome što veganstvo jest i što sve uključuje/isključuje jer je najlakše otvoriti veganski plejs bez nekog prethodnog znanja i istraživanja, pa završimo s još jednim restoranom brze prehrane, pizze i burgera. Ne kažem da je to loše, ali fali mi ono nešto konkretno", objašnjava nam Juraj.

Ljudima koji misle da su veganski kolači lošiji od onih s namirnicama životinjskog porijekla poručuje: "Don’t knock it before you’ve tried it."

"Iskreno, ponekad im je to bolje otkriti nakon što probaju neki kolač. Nažalost, mnogi još imaju averziju prema veganstvu samo zato što ga ne poznaju i nemaju ili dosad nisu imali doticaj s njim, a u društvu ga još uvijek prati stigma koja ga izjednačava s praznim i bezukusnim. Nema ručka bez mesa i kolača bez šećera, je li… Pa barem danas više no ikad imamo dostupnih namirnica koje možemo iskoristiti za izradu ukusnih i bogatih kolača ili bilo kojih drugih obroka, samo im treba dati priliku", govori.

Trikovi i zamjene

Kao inspiracija za stvaranje slastica mu služi sve, od godišnjeg doba, sezonskih namirnica, preko određenih boja i tekstura, do nekih tradicionalnih recepata koje poželi veganizirati. Najviše ideja dobije kroz digitalni svijet, ali ponekad to može biti i zgnječena naranča zaostala negdje među redovima na Dolcu.

Što se tiče kolača, za biskvite umjesto jaja često koristi mljeveni lan, chia sjemenke ili pire od jabuke. Od biljnih mlijeka najčešće koristi bademovo ili od indijskih oraščića, a kad ima vremena i volje, radi ga sam. Savršen sir za pizzu najbolje mu je ispao od cvjetače (u kombinaciji s nutritivnim kvascem i tapiokom).

Orašasti plodovi (poput badema i indijskih oraščića) i sjemenke (npr. suncokretove) mogu poslužiti kao odlični sastojci za veganske sireve i jogurte, ali i kao baza za kreme za kolače, otkriva talentirani Juraj.

Zamolili smo ga i da podijeli s nama jedan recept, a odabrao je mille-feuille koji je nedavno radio - vegansku verziju poznatog, tradicionalnog kolača s korama od lisnatog tijesta. Inače se radi sa slastičarskom kremom od vanilije, ali on je pokušao imitirati okus tiramisua. Njegov recept možete pronaći na ovom linku. Ako vam to nije dovoljno, ovdje možete pronaći više Jurjevih recepata, sigurno će vam se svidjeti barem jedan.