Kilogram boba u mahuni je 6, a 400 grama smrznutog 2.79 eura. Kako ga pripremiti?

Foto: Shutterstock

U ČUVENOM filmskom ostvarenju Kad jaganjci utihnu (The Silence of the Lambs) susreli smo se s karizmatičnim, ali jezovitim likom Hannibala Lectera, kojeg je majstorski utjelovio Anthony Hopkins. Lecter, sinonim za stravu i neizrecivo, prikazan je kao cijenjeni forenzički psihijatar koji je s vremenom postao kanibalistički serijski ubojica.

U jednom od najpoznatijih trenutaka filma Lecter opisuje kako je pojeo jetru popisivača stanovništva koji ga je pokušao testirati uz dodatak skromne namirnice – boba. Ovaj morbidni obrok, naravno, upotpunjen je gutljajem kvalitetnog talijanskog vina Chianti.

Neobičan izbor početka za tekst o hrani, zar ne? Ipak, ova kultna scena pruža savršen uvod u našu današnju kulinarsku priču. Naime, danas ćemo pisati o bobu, ali ne u kontekstu kanibalizma.

Jedna od najstarijih kultiviranih biljaka

Bob je proljetna mahunarka koja se već tisućama godina uzgaja i jede diljem svijeta. Jedna je od najstarijih poznatih kultiviranih biljaka i datira iz otprilike 6000. godine prije Krista. Bio je jedna od najvažnijih namirnica mediteranske civilizacije, posebno starih Grka i Rimljana.

Prije nego što je grah u 15. ili ranom 16. stoljeću donesen iz Amerike u Europu, variva slična onima koja se danas pripremaju od graha pripremala su se s bobom. Danas je bob dio azijske, bliskoistočne, europske, južnoameričke i afričke kuhinje, a može se jesti svjež ili osušen za kasniju upotrebu.

Ovu svestranu mahunarku može se koristiti za salate, variva, umake, nadjeve, grickalice i još mnogo toga. Bob je hranjiva namirnica koja zaslužuje mjesto na našim stolovima. I dok ga neki mogu smatrati običnim i skromnim, mi ćemo vam danas otkriti kako se bob može koristiti na brojne inovativne i ukusne načine.

Gdje ga kupiti?

Svježe mahune boba na tržnicama se pojavljuju u proljeće. Sezona im je kratka i upravo je sada na vrhuncu. Nedavno smo na popularnoj zagrebačkoj tržnici Kvatrić pronašli neočišćeni bob po cijeni od 6 eura po kilogramu, dok smo Ledov smrznuti bob u Konzumu našli po cijeni od 2.79 eura za pakiranje od 400 grama.

>> Reportaža s Kvatrića: Stigle su lubenice za euro, ima trešanja, jagoda i boba

Ako kupujete svježi bob koji je još u mahunama, birajte mahune koje su jarko zelene i pune do vrha. Važno je napomenuti da ako odlučite oljuštiti bob (što je najčešći način pripreme svježeg boba), trebate imati na umu da mahune čine najveći dio njegove težine. Stoga ćete morati kupiti više nego što možda prvotno pretpostavljate. Primjerice, ako kupite jedan kilogram mahuna, nakon čišćenja možete ostati s manje od 200 grama očišćenog boba.

Ako želite kuhati cijele mahune, kupite vrlo svježe, male, tanke mahune početkom sezone i odmah ih upotrijebite. Veće mahune obično sadrže veća zrna graha i potrebno ih je oljuštiti, blanširati i oguliti prije jela.

Kako ga koristiti u jelima?

Male, mlade mahune ponekad se jedu cijele, ali bob se obično čisti i uklanja iz mahuna. Proces čišćenja sastoji se od odvajanja vrha stabljike od mahune i povlačenja vezane uzice, čime se mahune otvaraju i omogućavaju izvlačenje zrna. 

Poslije čišćenja svježi bob se često blanšira kako bi se uklonila tvrda vanjska kožica. To se postiže tako da palcem otvorite vrh kožice na udubljenju zrna boba i jednostavno je uklonite. Nakon pripreme bob se može upotrijebiti na razne načine, ovisno o receptu. Može se jesti sirov, kuhan, na pari, pirjan, u formi pirea, pržen ili pečen.

Što se tiče sušenog boba, priprema je slična onoj za ostale vrste sušenog graha. Preporučuje se da ga prije lagane termičke obrade namočite u većoj količini vode.

Ako koristite bob iz zamrzivača, također se preporučuje ukloniti kožicu s pojedinačnih zrna, što se najlakše postiže kuhanjem zrna dok su još smrznuta. Kada se bob pritisne, zrno jednostavno isklizne iz kožice ostavljajući vas s intenzivno zelenim, svježim bobom, koji zahtijeva minimalnu termičku obradu. Ovako pripremljen bob odlična je osnova za brojna brza jela.

U koja jela ubaciti bob

Bob se ističe svojim bogatim okusom i teksturom pružajući doista bogatu paletu primjena u kuhinji. Njegova suptilna slatkoća i mekana tekstura čine ga odličnim izborom za mnoge kulinarske kreacije, od zdravih salata do ukusnih namaza.

Kao dobar izvor bjelančevina, bob predstavlja odličan izbor za pripremu vegetarijanskih glavnih jela. Kada se kombinira s različitim povrćem, bob može tvoriti nutritivno bogata i ukusna jela. Ova mahunarka je također bogata biljnim vlaknima, a sadrži vrlo malo masnoća i kalorija.

Primjerice, bob se može koristiti za pripremu povrtnih popečaka ili kao osvježavajući dodatak brojnim salatama. S druge strane, ova je mahunarka izvrsna za pripremu namaza, pogotovo kada se kombinira sa svježim sirnim namirnicama i orašastim plodovima. Uz to, bob se izvrsno slaže s tjesteninom pružajući novu dimenziju okusa umacima u kojima se koristi.

Različite varijante rižota s bobom također su vrlo popularne, bilo da se kombinira s mesom ili raznovrsnim morskim plodovima. Bez obzira na odabir sastojaka, bob uvijek pruža poseban okus i teksturu jelu, što ga čini iznimno zahvalnom namirnicom.