Kreće sezona jedne omiljene proljetne namirnice - idete li i vi u berbu?

Foto: Shutterstock

KAKO se bliži Uskrs, tako i željno iščekujemo neke karakteristične proljetne namirnice. Osim rotkvica i mladog luka, tu je i jedna delicija po koju mnogi odlaze u prirodu - medvjeđi luk.

Medvjeđi luk (Allium ursinum), poznat i kao srijemuš, samonikla je jestiva biljka koja raste u šumama diljem Hrvatske - posebno u vlažnim i sjenovitim područjima. Najčešće ga se može pronaći u kontinentalnim krajevima, poput Gorskog kotara, Like i Slavonije, ali ga ima i u dijelovima Istre i sjevernog Primorja.

U berbi treba paziti, a koristi se na brojne načine

Ima izdužene zelene listove koji podsjećaju na listove đurđice (ali su jestivi, za razliku od otrovne đurđice). Mirisom podsjeća na češnjak, što ga čini lako prepoznatljivim. Cvjeta u proljeće (ožujak - svibanj) i tada mu listovi postaju manje aromatični. Raste u vlažnim šumama, uz potoke i rijeke - mi ga godinama pronalazimo na obroncima Žumberačkog gorja.

Cijenjen je zbog svojih detoksikacijskih svojstava i pozitivnog utjecaja na probavu, imunitet i krvni tlak. U kulinarstvu se koristi svjež u salatama, kao pesto (miješan s maslinovim uljem, orasima, bademima i sirom), u juhama, varivima ili namazima te kao začin u jelima s mesom i povrćem.

Omiljena jela s medvjeđim lukom

1. Jaja s medvjeđim lukom

Odličan proljetni doručak, a uz ovaj dodatak, jaja imaju posebnu aromu i lagano pikantan okus. Ako ste ljubitelj luka, češnjaka ili vlasca - medvjeđi luk je pravi izbor za vas. Recept je ovdje.

2. Juha od medvjeđeg luka

Kremasta juha koja se brzo priprema, zdrava i aromatična. Odlično se uklapa u proljetni jelovnik, a ako ju pripremate za goste - mogli biste ih oduševiti ovim domaćim receptom. Pronađite ga ovdje.

3. Pesto od medvjeđeg luka

Za ovaj će vam pesto trebati 10 minuta vremena i nekoliko sastojaka. Odličan način za iskoristiti ovu namirnicu, a možete ga koristiti kao dodatak raznim jelima. Aromatičan i osvježavajuć - jednom kad ga probate, radit ćete ga svake godine. Mi ga pripremamo ovako.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.