KAKO se bliži Uskrs, tako i željno iščekujemo neke karakteristične proljetne namirnice. Osim rotkvica i mladog luka, tu je i jedna delicija po koju mnogi odlaze u prirodu - medvjeđi luk.
Medvjeđi luk (Allium ursinum), poznat i kao srijemuš, samonikla je jestiva biljka koja raste u šumama diljem Hrvatske - posebno u vlažnim i sjenovitim područjima. Najčešće ga se može pronaći u kontinentalnim krajevima, poput Gorskog kotara, Like i Slavonije, ali ga ima i u dijelovima Istre i sjevernog Primorja.
Ima izdužene zelene listove koji podsjećaju na listove đurđice (ali su jestivi, za razliku od otrovne đurđice). Mirisom podsjeća na češnjak, što ga čini lako prepoznatljivim. Cvjeta u proljeće (ožujak - svibanj) i tada mu listovi postaju manje aromatični. Raste u vlažnim šumama, uz potoke i rijeke - mi ga godinama pronalazimo na obroncima Žumberačkog gorja.
Cijenjen je zbog svojih detoksikacijskih svojstava i pozitivnog utjecaja na probavu, imunitet i krvni tlak. U kulinarstvu se koristi svjež u salatama, kao pesto (miješan s maslinovim uljem, orasima, bademima i sirom), u juhama, varivima ili namazima te kao začin u jelima s mesom i povrćem.
Odličan proljetni doručak, a uz ovaj dodatak, jaja imaju posebnu aromu i lagano pikantan okus. Ako ste ljubitelj luka, češnjaka ili vlasca - medvjeđi luk je pravi izbor za vas. Recept je ovdje.
Kremasta juha koja se brzo priprema, zdrava i aromatična. Odlično se uklapa u proljetni jelovnik, a ako ju pripremate za goste - mogli biste ih oduševiti ovim domaćim receptom. Pronađite ga ovdje.
Za ovaj će vam pesto trebati 10 minuta vremena i nekoliko sastojaka. Odličan način za iskoristiti ovu namirnicu, a možete ga koristiti kao dodatak raznim jelima. Aromatičan i osvježavajuć - jednom kad ga probate, radit ćete ga svake godine. Mi ga pripremamo ovako.