Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Buhačev merlot

Foto: Facebook/Vinarija Buhač/Mario Meštrović

Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik Restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu po TasteAtlasu.

Merlot Buhač
Vrijednost (za novac): 10/10
Cijena: 7-8 eura
Gdje kupiti: Vrutak, Interspar, Roto-dinamic, Mohor

VJEROJATNO najbolja vrijednost za novac crvenog vina u Hrvatskoj je Buhačev merlot. Što je još važnije, drži konstantu kvalitete. To mi je i ovih dana dokazao na kušanju naslijepo koje sam organizirao s kolegama.

Vinarija Buhač obiteljska je vinarija iz Iloka u Srijemu, djeluje od 1998. godine. Poznati su po svojim vrhunskim vinima, a spomenuti merlot njihovo je najpoznatije vino. Buhač merlot proizveden je od grožđa s vlastitih vinograda u Vrhu. Vino je bogate rubin crvene boje s intenzivnim aromama crvenog i crnog bobičastog voća, začina i vanilije. Na nepcu je sočno, s mekim taninima i dugim završetkom.

Ovo vino savršeno je uz jela od crvenog mesa, divljači, divljih gljiva, kao i uz zrele sireve.

Kako uživati u Buhač merlotu

Na prvi pogled u utočenu čašu najplemenitije tekućine, živahna rubinska boja najavljuje da će u njemu biti svježine te voćnosti u okusu i aromi, dok njegova gustoća i obojenost obećaju da će biti i sadržajnosti okusa u ustima.

Pri gutljaju, usnom šupljinom prelijevaju se meka i ugodna tekstura, okus fine voćnosti jagoda i soka borovnice. Osjećaj fine, delikatne i suhe bockavosti na jeziku, koja je proistekla od odležavanja u drvenoj bačvici također pojačava i strukturu samoga vina. Bačvica je također oplemenila vino nježnim aromama dima i vanilije. Ugodno, pitko i neopterećujuće, prelijeva se slašću iza usana te ostavlja nakon gutljaja ugodu u kombinaciji voća i nježne vanilije te dodir zelene paprike.

Servirajte u bordošku čašu. Ako ne znate vi, Google zna koja je to čaša. Ako servirate u pogrešnu burgundsku čašu, nemojte se čuditi ako aroma iščezne i kritizirati vinara. 

Servirajte na 18 do 20 stupnjeva da tanin bude sitan i ugodan na jeziku. Ako kušate na 12 ili 15 i osjetite grube tanine koji vam štipkaju oštro i suho jezik, osvijestite da sommelieri ne izmišljaju, već da ste zaključili da ne treba valjda baš sve biti kako su somellieri sugerirali.

Winely Yours ...SoM.M.