Mladi Ivan u kvarnerskom mjestašcu Ika peče trdelnik, popularnu slasticu iz Češke

Foto: Pop's

KURTOS ili trdelnik naziv je za punjeno rolano tijesto, koje se u Pragu, Budimpešti ili Beču može pronaći na svakom koraku, a odnedavno se može probati i u malenom gradiću na Kvarneru - Iki.

Tu se nalazi u sklopu sweet shopa Pop's, koji je ovog ljeta otvorio mladi poduzetnik Ivan Popović. Trdelnik se radi od tijesta koje miriše na cimet, a nakon što se omota na valjčiće, odnosno trdlo, peče se i umače u čokoladu, šećer, lješnjake i što god vam srce želi. Na vrh potom dolazi šlag, sladoled, voćna krema ili čokoladni namaz - vi birate.

Kolač na ražnju

Ova slastica ima vrlo zanimljivu priču o tome kako je nastala. Smatra se kako je povijest toliko dugačka da vuče svoje korijene čak u doba neolitika te da je bio posve uobičajena hrana kod mnogih plemena i naroda diljem Europe, od Grčke pa sve do Slovačke.

Naime, bilo je potrebno smisliti kako pripremiti poslasticu na otvorenom zbog bavljenja stočarstvom, stoga su pastiri namotali slojeve tijesta na štap, kaže legenda, i zagrijavali ga iznad vatre pa se čini kako je upravo to preteča današnjeg trdelnika.

Originalni recept krajem 18. st. u Mađarsku je donio general Jozsef Gvadany, gdje je trdelnik uskoro postao jako popularan. Osim Mađara, trdelnik je osvojio i stanovnike Češke, gdje je postao vrlo omiljena poslastica na češkim dvorovima.

U Pragu svuda, kod nas ne baš

Trdelnik se rijetko može naći u ponudi na našoj obali, a upravo je tu priliku vidio Popović.

"Ovu vrlo ukusnu i bogatu slasticu u Mađarskoj ili Češkoj možete naći na svakom uglu pa se tako i rodila ideja s težnjom da se upotpuni ponuda u Iki. Moglo bi se reći da je kurtos nadomjestak za kroasan. Rađen je na licu mjesta, svjež i punjen po želji, a u našem ga dućanu možete dobiti u raznim varijantama pa čak i sa sladoledom. Cijena praznog kurtosa je 3.5 eura, a kurtosi u varijanti Apple Pie, Raffaelo, Ferrero, Wild Strawberry i White Kinder Bueno koji sadrže punjenje s okusima i sladoled prodaju se po cijeni od 5 eura. Ako uzmemo u obzir da živimo u vremenima sladoleda od 3 eura u sezoni, možemo reći da je ova ponuda prilično pristupačna", kaže.

Foto: Matija Djanješić

Osim kurtosa, u ponudi su i cruffli, milkshake i palačinke. Cijena praznog cruffla i cruffla s čokoladom je 4 eura, a za hladni cruffle sa sladoledom morat ćete izdvojiti 50 centi više. Koju god verziju kurtosa odabrali, vjerujemo da će vas osvojiti okusom, izgledom i mirisom, i sve to u šarmantnom mjestašcu na Kvarneru, ma gdje ćeš bolje!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.