LA ŠTRUK je svjetski poznat zagrebački restoran koji na meniju oduvijek ima jedno jelo, a to su štrukli. Ondje se mogu pojesti klasični štrukli sa sirom koje svi vole, pa i oni koji su mislili da ne vole štrukle. Osim njih, tu su i zapečeni štrukli s borovnicama, jabukama i cimetom, pečenom paprikom ili bučinim košticama, kao i kuhani štrukli preliveni poprženim krušnim mrvicama.
A danas su objavili i kako slave 10. rođendan.
"Danas nam je 10 godina. Glavna ideja je bila napraviti nešto što volimo te učiniti Zagreb malo boljim s nama, nego bez nas. Hvala svim našim zaposlenicima koji su nam pomogli da u tome i uspijemo", napisali su u objavi na Facebooku.
>> Veleposlanica SAD-a u RH prvi put probala štrukle, ovo je njena reakcija
Ako nikad ondje niste jeli, svakako ih posjetite, a ako ste predaleko - dobra vijest! Imamo njihov recept za štrukle, eto ga u nastavku.
La Štruk štrukli
Za tijesto je potrebno:
- 320 g glatkog brašna (neka bude na sobnoj temperaturi ili toplije)
- 50 g oštrog brašna
- 1 jaje
- 1½ žličice ulja
- 200 ml tople vode
- ½ žličice soli
- ½ žličice octa
- 1 žlica ulja za premazati tijesto
Za punjenje pripremite:
- 500 g svježeg sira
- 50 g maslaca
- 1 žličica soli
- 1 jaje
Preljev:
- 2 žlice rastopljenog maslaca
- 500 ml vrhnja za kuhanje
Mikserom (spiralom) zamijesite sve sastojke za tijesto. Oblikujte ga u kuglu, premažite ga uljem i pustiti da pokriveno najlonom odstoji barem pola sata na sobnoj temperaturi, a u frižideru može i preko noći.
Napravite nadjev tako da dobro izmiješate sve sastojke za nadjev da se dobije fina masa bez grudica. Tijesto rukama razvucite na dobro pobrašnjenom stolnjaku tako da bude što tanje. Odrežite debele rubove tako da tijesto svugdje bude jednake debljine. Zatim poškropite tijesto rastopljenim maslacem.
Nadjev nanesite na tijesto tako da se pokrije malo više od trećine površine. Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto od strane gdje se nalazi nadjev prema suprotnoj strani. Rubom tanjura režite štrukle od nekih 11 cm dužine.
Štrukle slažite u protvan premazan maslacem. Prelijte vrhnjem za kuhanje i pecite na 220°C oko pola sata (ako se ne peku odmah, štrukle prokuhajte minutu u kipućoj vodi, ohladite pa zamrznite). Ako više volite kuhane štrukle, kuhajte ih 10-ak minuta u slanoj vodi te zatim prelijte krušnim mrvicama preprženima na maslacu.
>> Iz popularnog lokala objavili brojke, u 2023. napravili više od 200 tisuća štrukla