Nema Božića bez pečene purice, a uz savjete Jamieja Olivera ispast će savršeno

Chefovi Gennaro Contaldo i Jamie Oliver (Foto: FB)

PURICA S MLINCIMA i ovog će se Božića naći na mnogim stolovima, a kako najbolje pripremiti pečenu puricu, zna poznati chef Jamie Oliver. Na njegovoj smo stranici pronašli savjete za sočnu pečenu puricu kojih ćemo se sigurno držati ovih blagdana, a evo na što trebate obratiti posebnu pažnju.

Oliver piše da bi idealna purica trebala težiti između 6.5 i 8 kilograma - to je savršena veličina za rukovanje jer nije ni prevelika ni premala, od nje se može najesti između 10 i 14 osoba, a purica te veličine ima najbolji okus. A za još bolji okus Oliver koristi maslac, kojim premaže područje između kože i mesa purice.

Puricu premažite maslacem

To je najbolje učiniti dan prije pečenja, i to tako da žlicom napravite malo mjesta između kože i mesa i lagano premažete maslacem. Ostatkom maslaca premažite vanjsku stranu purice, a unutrašnjost ispunite začinskim biljem po želji za još bolji okus. Puricu zatim prekrijte prozirnom folijom i držite u hladnjaku dok vam ne zatreba.

Nekoliko sati prije pečenja puricu izvadite iz hladnjaka kako bi se lagano zagrijala na sobnoj temperaturi. Unutrašnjost purice ispunite začinskim biljem poput ružmarina, lovora i majčine dušice i s dvije-tri klementine koje ste prepolovili. Prilikom pečenja voće i bilje purici će dati poseban okus. 

Napunite je začinskim biljem i klementinama

Puricu napunite nadjevom po želji i stavite je u lim za pečenje te je prekrijte aluminijskom folijom i pecite na 180 stupnjeva. Oliver piše da se purica peče oko 35 do 40 minuta po kilogramu, tako da će vam za puricu od oko sedam kilograma trebati otprilike četiri i pol sata. Naravno, to ovisi i o kvaliteti purice i o jačini vaše pećnice pa je puricu svakako potrebno provjeravati svakih 30-ak minuta i podlijevati masnoćom s dna posude za pečenje.

Nakon tri i pol sata pečenja maknite foliju kako bi koža purice postala zlatna i hrskava, a nakon pečenja puricu nabodite na metalni ražanj i lagano je podignite kako bi iz nje iscurila sva masnoća. Puricu zatim premjestite na pladanj, prekrijte s dva sloja aluminijske folije i dvije kuhinjske krpe kako bi zadržala toplinu i ostavite je da odmara sat-dva.

Nakon toga vaša je purica spremna za posluživanje, a možete je servirati uz pečeno povrće ili, naravno, nezaobilazne mlince. Već smo pisali kako napraviti najsočnije mlince koji odlično idu uz puricu (tekst pronađite ovdje), a u nastavku imamo i super recept za puricu s mlincima.

Purica s mlincima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.