Nema pravog bolognesea bez sofritta, počnite ga koristiti

Foto: Shutterstock

KAD razmišljamo o ključnim sastojcima talijanske kuhinje, često se sjetimo divnih umaka, bogatih tjestenina i slasnih pizza. Međutim, jedan od najvažnijih temelja tih ukusnih jela leži u sofrittu - osnovnom sastojku koji dodaje dubinu okusu i aromi mnogim tradicionalnim talijanskim jelima.

Ali što je zapravo sofritto? Sofritto je temeljna mješavina sitno sjeckanog povrća, obično luka, celera i mrkve, pirjanog na laganoj vatri na maslacu ili maslinovom ulju, pa i mješavini. Ova osnovna mješavina, kada je pravilno pripremljena, pruža bogatu osnovu okusa koja čini srž mnogih talijanskih jela.

@erekasfood should I do more? #cookinghack #cookingtips #soffritto ♬ original sound - Ereka Vetrini

Kako se koristi sofritto?

Postoji nekoliko načina kako se sofritto može koristiti u pripremi jela pa tako može biti odlična baza umaka. Sofritto se često koristi kao osnova za pripremu umaka i ragua, poput bolognesea. No, može biti i dodatak juhama i varivima za slojevitost okusa i bogatiju teksturu. U juhama poput minestronea ili varivima poput graha ili leće sofritto može transformirati jednostavno jelo u pravu poslasticu.

>> Pripremate li ga i vi ovako? Znamo u čemu je tajna najboljeg Bolognese umaka