Ova slastičarnica ima odličan ledeni vjetar, a nudi i pola-pola sladoled

Foto: Index

LEDENI VJETAR je kolač koji će u svako doba godine izazvati oduševljenje. Kore od bjelanjaka koje se suše u pećnici, pa bogata i gusta krema od žumanjaka, slojevi voća, uglavnom jagoda i kivija, nekad banana koje se moraju pokapati limunom da ne pocrne i nagrde cjelokupni dojam te, u svakom smislu, nježne konstrukcije, a za kraj i malo šlaga.

Najbolji recept je na Index Receptima

Recept koji se udomaćio na ovim prostorima je ovdje i malo je reći kako je ultrapopularan među tisućama naših čitatelja. Da, kompliciran je to kolač, ali na kraju se sve isplati. Ponosni smo na to što je upravo naš recept ipak dovoljno jednostavan da uspijeva iskusnima jednako kao i totalnim početnicima kad je o pečenju kolača riječ.

Dobili smo brdo pozitivnih povratnih informacija i to nas jako veseli, no što kad se za pripremu kolača nema vremena, volje ili jednostavno nema potrebe peći cijeli kolač za 16 ljudi kad se tek jedna osoba zaželi ove obožavane slastice?

Kako ste mogli primijetiti, mi smo se u posljednje vrijeme posvetili nešto konkretnijoj hrani, no kucnuo je čas da se malo i zasladimo. Gdje pojesti slatki, kremasti, osvježavajući ledeni vjetar, upitali smo poznanike koji ne mogu bez slatkog i barem jednom tjedno idu na kavu i kolač u neku zagrebačku slastičarnicu. 

Želimo ledeni vjetar, ali da je baš, baš dobar, objašnjavamo im. Dakle, bez hrpe nepotrebnog šlaga, gnjecavog voća, preguste kreme pune brašna ili nekih gumenih kora od bjelanjaka. Onda pravac Cukeraj, nema greške, kažu nam.

I bi Cukeraj

I tako smo se zaputili do Cukeraja. Postoji jedan u Petrinjskoj u centru Zagreba, no mi smo, da se maknemo iz centra, odabrali drugu lokaciju na adresi Pakoštanska 12 kod jarunske tržnice, takozvani kvart Staglišće (iako rasprave o tome je li Jarun ili Staglišće i dalje traju, pa neka se nitko ne uvrijedi).

U ponudi su sladoledi po 2.50 eura za kuglicu te kolači po prosječnoj cijeni od 3.50 eura po kriški. Osim ledenog vjetra zbog kojeg smo ciljano došli, i to čak dvije vrste, imaju i Mille Feuille - slavni talijanski kolač s lisnatim i kremom između, Jelačić s orasima i čokoladom te Tango tortu s malinama, tortu imena Voće u šumi, Ponoćnu tortu s bademima, klasičnu čokoladnu te onu s čak 4 čokolade. Imaju i štrudle, trenutno s jabukama i sirom.

Odabrali smo ledeni vjetar - uobičajeni s voćem i čokoladnu varijantu. Nismo još nikad probali taj s čokoladom, priznajemo, i baš nas je zanimalo kakav će biti. Pa eto, oduševio nas je. Krema s čokoladom je gušća, čokoladna i glatka, dobro napravljena. Svilenkasta, rekli bi neki. Okus je bogat, a tekstura kremasta. Pravo otkriće.

No, da ovaj s voćem ne ostane u drugom planu, i taj je odličan, baš po pravilu. Tanke kore od bjelanjaka, kuhana žuta krema od bjelanjaka, tučeno slatko vrhnje i voće. U ovom slučaju jako fine i vrlo mirisne jagode. Idući put kad se zaželite ledenog vjetra koji je kao domaći, Cukeraj je definitivno dobar izbor. 

Pola-pola sladoled

I još samo crtica za kraj. Kad ste zadnji put jeli pola-pola sladoled? Pogled u njihovu škrinju sa sladoledima pobudio nam je sjećanja kad smo bili mali i kad se bez pola-pola sladoled nije jeo. U zadnje vrijeme nitko ne da pola-pola pa nas je Cukeraj ugodno iznenadio. Ipak, sladolede ćemo ostaviti za idući posjet, ovaj je bio rezerviran samo za njegovo veličanstvo ledeni vjetar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.