Ovako tagliatelle priprema Kraljica tjestenine, uvijek ispadnu savršeno

Foto: Shutterstock

Nadia Caterina Munno poznatija je kao Pasta Queen. Planetarno popularna Talijanka zna sve o tjestenini i umacima i ne boji se ostatak svijeta naučiti kako se to radi, obavezno uz duhovite dosjetke. "Just gorgeous, just like you are", odnosno "predivno, baš poput tebe", jedna je od njenih sad već kultnih izjava. Donosimo vam njen recept za domaću tjesteninu, točnije - tagliatelle.

Gdje se najčešće griješi?

Najveća pogreška koju ljudi rade kada pokušavaju napraviti tjesteninu od jaja kod kuće, navodi, je ta što tijesto ne mijese dovoljno dugo. Želite da tijesto bude glatko i elastično tako da ga je lako razvaljati, što može potrajati oko 10 do 15 minuta rukom.

"Obećavam da će krajnji rezultat biti vrijedan toga! Za razvaljati tjesteninu od jaja potrebna vam je samo malo pobrašnjena drvena daska i valjak za tijesto", zaključuje Nadia. Dakako, naš savjet je da možete koristiti i mašinu za tijesto, što će olakšati fizički rad, a rezultat će biti tjestenina koja je svuda iste debljine.

@the_pastaqueen Making homemade pasta is NOT impossible #homemadepasta ♬ original sound - The Pasta Queen

Kako napraviti domaću tjesteninu s jajima

Sastojci koje navodi Kraljica tjestenine, ali koje i mi uvijek koristimo u tom omjeru (kao i za rezance za juhu), su:

  • 4 velika jaja
  • 400 g glatkog brašna, plus još za posipanje

Stavite brašno u "oblik brežuljka" na kuhinjsku površinu na kojoj ćete mijesiti, a zatim napravite krater, odnosno udubinu, u sredini. Razbijte jaja u sredinu. Vilicom počnite miješati jaja, "gurajući" brašno u jaja dok se brašno i jaja ne sjedine. Tijesto će u početku biti vrlo mekano, stoga ne žurite i mijesite ga rukama.

Kada se tijesto stegne, počnite ga mijesiti. Koristeći dlan, pritisnite prema dolje i naprijed, a zatim prstima preklopite udaljenu stranu tijesta prema sebi. Nastavite tako, cijelo vrijeme posipajte brašno "kao da ne postoji sutra". Pospite po površini za rezanje i po tijestu i nastavite mijesiti.

Nastavite tako 15 minuta. Sada ćete dobiti glatku kuglu tijesta. Pospite zdjelu brašnom i stavite tijesto da odstoji 20 minuta. Nakon što je tijesto odstajalo, možete upotrijebiti stroj za tjesteninu da napravite jednake trake i spljoštite ih u 90x15 cm. Zarolajte ih po dužini, a zatim pomoću noža izrežite roladu na kriške od 6 mm, preporučuje Nadia. Ponovite postupak sa svakom trakom tijesta.

Pospite malo brašna da se tagliatelle ne zalijepe i ostavite ih da odstoje. Zakuhajte veliki lonac vode. Kad zavrije, posolite je da ima "okus dobro začinjene juhe". Ubacite tjesteninu i kuhajte nekoliko minuta. Ocijedite tjesteninu, ali ostavite "božje suze" (vodu od tjestenine). Kad je tjestenina gotova, ubacite je u tavu s umakom po želji.

>> Obožavamo Kraljicu tjestenine. Ovo su nam trenutno njeni najdraži videorecepti