Ovo je najdraže jelo Eltona Johna, imamo recept

Foto: Shutterstock/Profimedia

POZNATI pjevač Elton John obožava ovaj rižoto za čiju je pripremu potrebno svega pola sata, a toliko ga voli da je čak svog osobnog kuhara poslao u Italiju na poduku kod chefa Luciana Parolarija, poznatog i kao "kralj rižota".

Riječ je o rižotu sa smuđem - slatkovodnom ribom koja je specijalitet na talijanskom jezeru Como. Iako ovo jelo na prvu zvuči komplicirano, za njega će vam biti potrebno tek nekoliko sastojaka, a rezultat je fini, kremasti rižoto u čijem ćete svakom zalogaju uživati.

Recept za omiljeni rižoto Eltona Johna

Ovaj recept je za četiri osobe, a od sastojaka će vam biti potrebno sljedeće:

  • 300 g Carnaroli ili Arborio riže
  • 130 g maslaca
  • 240 ml bijelog vina
  • 16 komadića fileta smuđa (tri do četiri po osobi)
  • jedna nasjeckana ljutika
  • jedna litra povrtnog temeljca
  • 8 listova kadulje
  • malo brašna, soli i papra

Za početak ulijte povrtni temeljac u lonac i zagrijte ga na srednje jakoj vatri. Zatim u drugoj posudi zagrijte 50 g maslaca i dodajte mu ljutiku. Kuhajte na srednje jakoj vatri pa dodajte rižu. Miješajte ju oko tri minute da se u potpunosti prekrije maslacem i ljutikom, a zatim dodajte vino i nastavite miješati.

U rižu dodajte malo zagrijanog povrtnog temeljca (onoliko koliko je potrebno da u potpunosti prekrije rižu), a zatim miješajte i postupno dodajte ostatak temeljca. Dok se rižoto kuha, filete smuđa operite i osušite. Filete uvaljajte u brašno pa ih ispecite na tavici. Pecite dok ne porumene, posolite ih, a zatim ih izvadite iz tave i držite na toplom.

Nakon 15 minuta rižoto je gotov i kremast - posudu maknite s vatre i dodajte još 30 g maslaca pa dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu. U posebnu tavu stavite 50 g maslaca i nasjeckane listove kadulje i kuhajte dok se maslac ne otopi. Rižoto poslužite na tanjur, na njega složite riblje filete i prelijte maslacem od kadulje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.