LIGNJE su jedan od najomiljenijih morskih plodova na svijetu, a njihova raznovrsnost u pripremi omogućava da se uklope u razne kuhinje i okuse. Lignje mogu biti glavni akter u brojnim jelima, poput rižota, a mogu se jesti i samostalno, punjene ili pržene. U nastavku donosimo nekoliko recepata s lignjama u glavnoj ulozi, idealnih za ručak petkom.
Ukusan morski gulaš s lignjama i slanutkom jednostavan je za pripremu jer se sve radi u istom loncu, a cijeli recept za ovo jelo pronađite ovdje.
Klasičan recept iz južne Italije u kojem su lignje punjene mješavinom krakova, kruha, jaja, peršina i parmezana, a potom dovršene u jednostavnom umaku od rajčice. Recept je ovdje.
Rižoto od lignji odličan je izbor ako ne znate što napraviti za ručak - prvo propirjajte lignje s češnjakom, dodajte pire od rajčice i vino, potom i luk, a zatim i rižu i vino. Zalijevajte temeljcem i na kraju dodajte maslac, a recept pronađite ovdje.
Omiljeni ručak petkom za mnoge bi mogao biti upravo ovaj apsolutni klasik među ribljim specijalitetima - pržene lignje. Priprema je prilično jednostavna, a cijeli recept je ovdje.
Jednostavan i brz recept za punjene lignje chefa Antonija Brajkovića, u kojemu se lignje pune kozicama. Recept za ovo dvostruko morsko jelo pronađite ovdje.