PIJETLOVA krijesta specijalitet je koji je poznat u nekim kuhinjama, naročito u mediteranskim i balkanskim zemljama, iako možda nije toliko popularan ili široko rasprostranjen kao druga jela.
Čest je sastojak u talijanskoj kuhinji, osobito u Toskani i središnjoj Italiji, gdje se koristi za pripremu specijaliteta poput cibrea, tradicionalnog umaka koji se priprema s pijetlovom krijestom, pilećom jetrom, grkljanom i neoplođenim jajima. Najpoznatije jelo koje uključuje pijetlovu krijestu je tagliatelle al cibreo.
U francuskoj kuhinji pijetlove krijeste također se koriste u raznim umacima i jelima. Često se pripremaju u kombinaciji s drugim delikatesama poput pilećih jetara i gljiva. U nekim regijama, posebno u južnoj Francuskoj, krijeste se koriste za pripremu bogatih juha i umaka.
Prije nego što ih iskoristite za pripremu nekog jela, pijetlove krijeste treba dobro očistiti. Krijeste je potrebno blago prokuhati u vodi 5 do 10 minuta kako bi omekšale, a zatim ih treba oguliti kako bi se uklonila koža i očistiti od eventualne prljavštine.
Nakon toga krijeste treba kuhati u court-bouillonu (blago začinjenoj tekućini od povrća, začina i vina) kako bi se dodatno omekšale i dobile bogat okus. Ovaj postupak omogućuje da krijeste upiju sve okuse iz temeljca te da postanu mekane i sočne.
Krijeste su vrlo osjetljive na začine, pa je važno koristiti svježe bilje poput ružmarina, majčine dušice i lovorovog lista. Također, crni papar i češnjak mogu dodati dubinu okusa, dok su sušene gljive ili sušena rajčica odlični za jači umami okus.
Odlično se slažu u kombinaciji s drugim tradicionalnim sastojcima poput pilećih jetara, grkljana ili neoplođenih jaja, stvarajući bogat i pun okus, kao u ranije spomenutom jelu koje Talijani često pripremaju - tagliatelle al cibreo.
Za ovo najpoznatije jelo s pijetlovom krijestom će vam, uz tagliatelle, trebati i:
Pijetlove krijeste pripremite na način koji smo opisali ranije i ostavite ih sa strane. Pileća jetrica i grkljane narežite na male komadiće. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte jetrica i grkljane, pa ih pržite na srednje jakoj vatri.
Dodajte bijelo vino i kuhajte dvije do tri minute, dok alkohol ne ispari. Dodajte i povrtni temeljac i kuhajte još desetak minuta. Jaja umutite s malo temeljca od kuhanih krijesta i dodajte ih u jelo. Skuhajte tagliatelle pa ih umiješajte u umak, a na kraju u jelo dodajte i kuhane pijetlove krijeste. Pospite sjeckanim peršinom i dodajte sol i papar po ukusu.
Cijeli recept za ovo jelo pronađite ovdje.