SEZONA bunceka je stigla - ovaj komad mesa koji se često koristi za poboljšanje juha i variva mnogima je i omiljeno samostalno jelo, koje se najčešće poslužuje uz zelje i restani krumpir.
>> Imamo top listu najboljih jela s buncekom, a kuhamo ih za više dana
Radi se o svinjskoj potkoljenici, ukusnom i sočnom komadu mesa koji, ako je sušen, ima dimljeni okus sličan slanini, no od slanine je znatno jeftiniji. Jedva smo dočekali u jelovnik uvrstiti ovaj zimski klasik, pa smo posjetili mesnice na Dolcu i provjerili kako se kreću cijene bunceka.
Od 6 do 9 eura po kilogramu
U jednoj mesnici kilogram dimljenog bunceka košta 6.13 eura, a u drugoj je nešto skuplji i prodaje se po cijeni od 6.90 eura za kilogram.
U dvije smo mesnice kilogram bunceka pronašli po cijeni od 7 eura, u jednoj kilogram dimljenog bunceka košta 8.90 eura, a najskuplji je domaći dimljeni buncek, koji u jednoj mesnici košta 9 eura za kilogram.
Usporedbe radi, kilogram dimljenog sušenog bunceka se u ovo vrijeme prije dvije godine u zagrebačkim mesnicama mogao nabaviti po cijeni od oko 45 kuna po kilogramu, što je oko 6 eura, dok je cijena svježeg tada bila oko 25 kuna po kilogramu, odnosno oko 3.30 eura, o čemu smo pisali ovdje.
Ako kupite buncek, iskoristite ga za jedno od jela koja smo izdvojili ovdje.