HLADNIJE vrijeme zove na fina jela na žlicu, a i sami se veselimo planiranju i pripremi takvih obroka u narednim danima. Tom prilikom javili smo se mladom, ali vrlo iskusnom istarskom chefu Antoniju Brajkoviću i zatražili da podijeli s nama neka osnovna pravila za pripremu stvarno dobrog i kvalitetnog variva. Evo što je sve nabrojao.
Kod pripreme ovakvih, malo jačih variva, marinirajte meso dan ranije u crnom vinu i začinskom bilju. Na taj će se način meso opustiti i kraće ćete ga kuhati, a i bit će ukusnije.
Povrće poput mrkve, celera i krumpira nemojte dinstati samo nekoliko minuta - dinstajte ga barem pola sata. Ovom povrću treba vremena, a kako sadrži šećer, cilj je da ga dinstanjem ispusti, tada će se lagano karamelizirati. Pazite da ne izgori, a to ćete spriječiti miješanjem i podlijevanjem s malo vode. Ipak, pustite ga da se malo zalijepi za lonac i dobije smećkastu boju jer i to će dati poseban okus varivu.
Povrće uvijek lagano posolite jer će tako ispustiti vodu i brže će se dinstati.
Kada kuhate mesno varivo, nemojte koristiti dvije glavice luka na dva kilograma mesa - omjer treba biti barem 800 grama do kilogram luka na dva kilograma mesa. Tome dodajte i pokoju mrkvu i malo celera, a tada vam neće biti potrebna zaprška jer će varivo biti prirodno gusto od povrća.
Meso kuhajte na laganoj vatri, neka lagano ključa. U jelima na žlicu je cilj da meso bude mekano - kada varivo jako ključa, meso i njegove opne se stežu, a trebaju se opustiti. Najbolje je kuhati na laganoj vatri, i to nekoliko sati.
Uvijek je dobro imati povrtni temeljac ili temeljac od kosti, ako radite mesno varivo.
Varivo uvijek začinite na kraju - kako se varivo kuha, tako se i reducira voda, a ako ste začinili ranije i kuhali još 2 sata, u loncu neće biti ista količina tekućine. Voda će ispariti, ali sol neće. Temeljac nikada nemojte soliti, on mora biti neslan.
Ne kuha se svo povrće satima, a tako se mogu uništiti grašak, mahune, cvjetača ili brokula. Ovo se povrće dodaje zadnjih pola sata - ako pripremate laganu povrtnu juhu, onda ga možete kuhati dulje. Ako pripremate juhu, povrće stavite u hladnu vodu, umjesto u kipuću - brže će se skuhati. Kuhajte ga na laganoj vatri.