Što je to komplet lepinja?

Foto: Shutterstock

PO TASTE ATLASU, trenutno najbolje ocijenjen doručak na svijetu je roti canai. Roti canai je flatbread pržen u tavi napravljen od brašna, vode, jaja i masnoće. Indijskog je porijekla, ali uglavnom povezan s Malezijom i okolnim zemljama poput Indonezije, Bruneja i Tajlanda.

Tijesto za roti canai višestruko se preklapa, tako da konačno jelo ima slojevitu teksturu, meku unutrašnjost i hrskav vanjski sloj. Najčešća masnoća koja se koristi u roti canaiju je ghee, pročišćeni maslac. Vjeruje se da jelo potječe iz Indije, iz vremena kada su indijski radnici koji su migrirali u Maleziju ondje donijeli recept i tradiciju pripreme ovog jela (više o roti canaiju pronađite ovdje).

>> Kako napraviti pročišćeni maslac i što je to ghee

Zanimljivo, druga po redu na ovom popisu je srpska komplet lepinja. Treći po redu je brazilski pão de queijo, četvrti grčka bougatsa, a peti meksički chilaquiles. Cijelu listu 100 najboljih doručaka na svijetu možete pogledati na ovom linku.

Idemo na komplet lepinju

Ova delicija sastoji se od lepinje koja se prereže na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kratko se peče i treba je preliti pretopom. Radi se o janjećoj ili svinjskoj masti koja se skuplja nakon pečenja, pa se ostavi da se ohladi. Za vrijeme hlađenja, pretop se odvaja na dva dijela, čistu mast bijele boje koja ostaje na površini i tamnu želatinastu masu koja ostaje na dnu.

Tradicionalno se komplet lepinja veže za Užice i Zlatibor. Pretpostavlja se da je nastala prije Drugog svjetskog rata, a naziv je službeno upisao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare Kod Šuljage u Užicu. Iako je visokokalorično, jelo se najčešće jede za doručak, a najbolje ide uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka.

@balkandad Balkandad tries Komplet Lepinja 🥯 #balkandad #kompletlepinja #serbia #breakfast #balkanfood #balkan #fyp #balkantiktok #recipe #recept ♬ original sound - balkandad

Recept za užičku komplet lepinju

Potrebni sastojci za ovo jelo su:

  • 1 lepinja
  • 1 jaje
  • 2 žlice starog kajmaka
  • 2-3 žlice pretopa

Lepinju trebate prerezati na deblji donji dio te gornji dio koji će služiti kao poklopac. Dno lepinje premažite kajmakom, pa dodajte jaje koje umutite u kajmak i pecite 10 minuta na 220 stupnjeva. Par trenutaka prije vađenja lepinje iz pećnice, stavite gornji dio koji služi kao poklopac da se zagrije. Nakon što je lepinja pečena, izvadite je iz pećnice i prelijte vrućim pretopom (koji ste zagrijali dok se lepinja pekla).

Komplet lepinja jede se isključivo prstima tako što se gornji dio potrga na komadiće koji se umaču u donji, namočeni dio. Kad pojedete poklopac, trgajte vanjske dijelove lepinje i tek na kraju jedite sredinu.