Tek su otvorili, a ispred se već stvaraju gužve zbog njihovih štrukla, bili smo

Foto: Hana Kajari/Index

U ZAGREBAČKOJ Ilici, na kućnom broju 156, ovih je dana otvoren lokal koji već na prvu zvuči kao pravi hit. Štrukli To Go otvoreni su svaki dan od 9 ujutro do 6 popodne, a subotom od 9 do 1 popodne. Nedjeljom lokal ne radi, a mi smo danas odlučili posjetiti ovo mjesto koje je otvorila slastičarka i pekarica iz Zaprešića, Snježana Capan.

Mali je lokal smješten kod Trga Franje Tuđmana, tek koji korak od tramvajske stanice, i već pogledom kroz prozor smo jedva čekali ući i probati što spremaju. U izlogu je stol na kojem se razvlači tijesto, pa je tako ovo mjesto već sad jedna od najposebnijih pekarnica u gradu.

Zvijezda su štrukli, ali ima svega

Osim domaćih zagorskih štrukla, kuhanih, pečenih i sirovih koje možete kupiti i pripremiti kod kuće, nudi i još neke tradicionalne slastice kakve svi vežemo za bake, stare kuharice i vruće protvane najslasnijih jela koja nikad neće izaći iz mode, tako da tu možete pronaći i međimursku gibanicu, zlevanku, orahnjaču, makovnjaču, prigorsku pericu, štrudle i pitu od jabuke.

Kada smo stigli ispred lokala, red je bio dug, a svi su tražili samo jedno - štrukle. U izlogu je bilo i nekoliko pita od jabuka te međimurskih gibanica, no uglavnom je sve već bilo rasprodano, jer smo tamo stigli tek u poslijepodnevnim satima. Unutra nas je dočekala nasmijana vlasnica Snježana, koja je taman stigla iz kuhinje i rekla nam da je sve svježe ispečeno.

Što sve imaju u ponudi i koliko košta

Ono zbog čega su svi tu su upravo štrukli - kuhani štrukli prodaju se za 1.80 eura, pečeni za 2 eura, a mogu se kupiti i sirovi za 1.90 eura. Slično štruklima, ovdje se prodaju i vanjkuši (150 g za 1.70 eura), a u ponudi su i slana i slatka zlevanka - slana je 1.70 eura, a slatka 1.80 eura.

Od ostalih tradicionalnih jela tu su makovnjača (6 eura za 450 g), orahnjača (7 eura za 450 g), međimurska gibanica za 2.40 eura, pita od jabuka za 1.70 eura, štrudla od jabuka za 1.60 eura, prigorska perica za 1.70 eura te rogačica za 5 eura.

U ponudi imaju kekse na flajš mašinu po cijeni od 2.50 eura za 250 g, krešente i breskvice po cijeni od 4 eura za 250 g, a tradicionalne šape ovdje su 3.50 eura za 250 g. Ovdje nude i medenjake (3 eura za 250 g), a u ponudi su i dva kuglofa - bakin čokoladni kuglof za 8 eura i kuglof sir-naranča za 7 eura.

Probali smo štrukle i pitu od jabuka

Iako nam je bilo teško odlučiti što probati, odluka je pala na svježe pečene štrukle čiji nas je miris privukao na prvu, a okus im je bio još bolji. Bili su baš kao bakini štrukli, savršeno zapečeni izvana, a omjer tijesta i sira bio je baš onakav kakav treba biti - sira definitivno nije nedostajalo. Iznutra su bili sočni i mekani, a vrhnje s kojim ga polijevaju prije pečenja fino se zapeklo i štruklima dalo još bolji okus.

Kako to obično ide, nakon slanog željeli smo probati i nešto slatko pa smo se odlučili za omiljeni klasik - pitu od jabuka. Dobili smo prilično velik komad prhke pite koja je mirisala po jabukama i cimetu, s bogatim i slatkim nadjevom i ukusnim, mekanim tijestom.

I jedno i drugo jelo posluženo nam je toplo, što je znak da je upravo stiglo iz pećnice, a nakon što smo pojeli, složili smo se da je Zagrebu definitivno nedostajalo jedno ovakvo mjesto na kojemu se mogu probati tradicionalni, ručno rađeni specijaliteti hrvatske kuhinje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.