U danima kad se malo manje ide u dućane - napravite prefinu i brzu focacciu

Foto: Shutterstock

FOCACCIA je tradicionalni talijanski kruh poznat po svojoj mekoj unutrašnjosti, hrskavoj korici i aromatičnim dodacima. Može se koristiti kao baza za sendviče, ali i kao samostalni snack - ono što kod focaccie volimo je što s njom možemo biti kreativni i koristiti razne dodatke koji će je obogatiti. Postoje razne varijante focaccie, od one klasične (Genovese) kojoj je baza maslinovo ulje i sol, preko one s grančicama ružmarina, do one najpopularnije - s rajčicama i maslinama, koja se priprema u južnoj Italiji. 

Mi smo pripremili jedan od najjednostavnijih recepata, kojim ćete probiti led - a nakon toga sigurno ćete tražiti i one malo zahtjevnije. Tijesto za ovu focacciu je baš onakvo kakvo treba biti, a obogaćena je ružmarinom, tvrdim sirom i dimljenom slaninom.

Potrebni sastojci

Za tijesto pripremite:

  • glatko brašno
  • mlako mlijeko
  • maslinovo ulje
  • sol
  • šećer

Za nadjev:

  • maslinovo ulje
  • ružmarin
  • tvrdi sir
  • dimljena slanina (po želji)
  • šunka (po želji)

Kako je pripremiti

Pomiješajte brašno, sol i ulje pa polako ulijevajte mješavinu mlijeka i kvasca. Smjesu miješajte kuhačom. Tijesto prebacite u lim za pečenje, malo nauljite i razvucite ga po limu pa prstima napravite udubljenja. Posipajte sirom, sitno sjeckanom slaninom i šunkom i začinite. Neka kratko odstoji pa ga ubacite u pećnicu.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.