TRADICIONALNO, za biskvit su bili potrebni osnovni sastojci koje svi imamo kod kuće. Takav biskvit je takozvani padišpanj, porijeklom iz Španjolske. Naziv padišpanj potekao je od riječi pan di Spagna (španjolski kruh), a vjeruje se da ga je prvi pripremio talijanski kuhar Giovan Battista Cabona u Genovi, koji je radio na španjolskom dvoru.
Brzo se proširio po Europi, a posebno je postao popularan u mediteranskim i balkanskim zemljama. U Francuskoj se razvila njegova poznata verzija genoise, dok su u Italiji i dalje koristili naziv pan di Spagna.
U našim krajevima, padišpanj je postao osnovni biskvitni kolač i koristio se u pripremi torti, rolada, kolača i sličnih slastica. Popularan je kod nas, u susjednim zemljama, ali i u Makedoniji, Turskoj i Grčkoj. Ovaj se biskvit može jesti i bez ičega, posut šećerom u prahu - što će posebno dobro proći kod najmlađih.
Savjetujemo i da koristite domaća jaja kako bi biskvit bio intenzivnije žute boje i bogatijeg okusa i teksture. Evo i kratkog recepta.
Pripremite:
Umutite jaja i šećer u finu smjesu - ako koristite domaća jaja, miksajte malo dulje. Smjesu izlijte u kalup i pecite. Prije posluživanja ohladite - koristite za torte ili kolače po želji, a možete poslužiti i sami biskvit posut šećerom ili s domaćim pekmezom.
Detaljan recept nalazi se ovdje.