Spavaju li ribe?

Foto: Shutterstock

AKO vas ovo pitanje zbunjuje, morate znati da je i ribama, kao i ljudima, potreban zdrav san.

Veliki broj ljudi misli da ribe ne spavaju zato što nemaju kapke, a oči su im vlažne. Naravno, ribe spavaju kako bi očuvale svoj obrambeni sistem i energiju. San je od velike važnosti za sve vrste životinja kao i za ljude, budući da pomaže tijelu da se oporavi od poslova koje je radilo dok je bilo budno.

Svaka riba ima drugačiji način spavanja. Neke ribe spavaju tijekom dana, a druge preko noći. Kod njih nema REM faze (Rapid Eye Movement) koja se obično viđa kod ljudi. 

Većina riba spava tako da to izgleda kao da su napola budne, a napola uspavane. Kada se umore, često odlaze u ćošak i tamo spavaju. Izaberu onaj u kojem će kasnije i spavati. Neke vrste morskih pasa čak spavaju u pokretu.
 
Za vrijeme spavanja, metabolizam riba se usporava. Zimi se obično spuste na dno akvarija i tamo spavaju. Nakon cjelodnevnog plivanja tijekom dana, umor je zagarantiran, a san neophodan. Činjenica je da ribe spavaju na neki način, bilo da uspore pokrete ili ih potpuno prekinu.
 
Pokušajte ih ne uznemiravati u vrijeme spavanja, i najmanji šum vode može ih probuditi iz sna. Možda neće spavati dugo, ali ipak spavaju kako bi vratile snagu. Ribe obično spavaju kad im je to potrebno. Vrijeme njihovog spavanja ovisi o tome da li su u pitanju noćne ili dnevne vrste.
 
Ribe mogu vidjeti dok spavaju, tako da su spremne za bilo koji potencijalni rizik. Kada primijetite da se riba ne kreće ili da je na jednom mjestu čitavo vrijeme, znači da spava. Dobro bi bilo da ugasite svjetlo u akvariju, kako biste im omogućili potreban mrak. Obično spavaju normalno, ako su uvjeti omogućeni.
 
Ribe su u određenom pokretu i za vrijeme spavanja, kako bi kisik mogao kroz škrge doći do njihovog krvotoka. Najviše vole spavati u blizini kamenja na dnu akvarija.
 
Izvor: Zivotinje.rs
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.