Jede li vaš pas izmet? Saznajte kako to spriječiti

123rf.com

NEŠTO što je za pse potpuno nenormalno ljudi često tumače kao normalno, dok s druge strane neka normalna pseća ponašanja smatraju nenormalnima. Jedno od takvih jest koprofagija, odnosno pseće jedenje izmeta.

U većini slučajeva jedenje izmeta nije opasno, ali može postati jer, izmetom, pas može dobiti crijevne parazite ili se zaraziti bolestima poput parvovirusa ili hepatitisa.

Povremeno jedenje izmeta kod pasa normalno je jer su psi tijekom evolucije, umjesto da love, kako bi sačuvali energiju potrebnu za preživljavanje, počeli sakupljati ostatke tuđe lovine, uključujući izmet.

Također, normalno je da kuja jede izmet vlastitih štenaca. Čini to instinktivno kako bi prostor u kojem borave štenci bio čist. Štenci ponekad jedu izmet jer su znatiželjni i vole pojesti sve na što naiđu. Većina će s vremenom prestati, ali ako se psu svidi okus, to će mu prijeći u naviku.

Kad psi to čine stalno i opsesivno, tada to postaje veliki problem, a uzroci mogu biti različiti. 

Glad je jedan od njih. Psi koji jedu jednom dnevno, a jedu izmet, možda traže dodatni obrok jer je, kako navodi Urban Pet, jedenje izmeta učestalije kod pasa koji su gladni, ne hrane se redovito ili su izgladnjivani.

Loša prehrana također može dovesti do jedenja izmeta. Ako se pas dugoročno hrani neodgovarajućom hranom, pogotovo ako ista sadrži visok postotak masnoća te ako u hrani nedostaje određenih nutrijenata, psi će je potražiti u tuđem ili vlastitom izmetu.

Frustracija, dosada, nervoza, stres, anksioznost također mogu biti uzroci.

Koprofagija se može javiti ako pas živi u neadekvatnim uvjetima. Primjerice, psi koji duže žive u boksu ili na lancu ne mogu se normalno kretati, a samim time ni normalno obavljati nuždu.

Izmet će početi jesti kako bi očistili prostor u kojem žive. Izmet često jedu i psi kojima je dosadno, koji se osjećaju usamljeno i zapušteno.

Također, koprofagija se javlja kod pasa koji su nervozni, prestrašeni ili pod stresom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.