Zašto mačke moraju jesti meso?

Foto: Shtterstock

MAČKE su prirodni mesojedi, što znači da je njihovo tijelo prilagođeno isključivo prehrani baziranoj na mesu. Za razliku od pasa koje možemo smatrati svejedima, mačke se oslanjaju na meso kako bi dobile sve potrebne hranjive tvari.

Jedan od ključnih razloga zbog kojih je meso neophodno u njihovoj prehrani jest to što mačke ne mogu same proizvoditi određene esencijalne tvari, poput taurina, aminokiseline koja se nalazi isključivo u životinjskim tkivima. Nedostatak taurina može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, probleme s vidom, pa čak i smrt.

Osim taurina, meso osigurava i druge vitalne tvari poput arahidonske kiseline, vitamina A i B12, koji su ključni za zdravo funkcioniranje organizma mačke. Zbog evolucijskih prilagodbi, mačke nisu sposobne dobiti te nutrijente iz biljnih izvora, što ih čini ovisnima o prehrani bogatoj mesnim proteinima.

No, što se događa ako mačka razvije zdravstveni problem zbog kojega ne smije konzumirati meso ili određene vrste proteina? U takvim slučajevima važno je surađivati s veterinarom kako bi se pronašla odgovarajuća zamjena koja će i dalje zadovoljiti prehrambene potrebe mačke.

Na tržištu postoje specijalizirane veterinarske dijete koje sadrže modificirane izvore proteina, prilagođene mačkama s određenim alergijama ili zdravstvenim stanjima, poput bolesti bubrega.

Ove su formule pažljivo oblikovane kako bi osigurale da mačka i dalje prima esencijalne aminokiseline i druge hranjive tvari potrebne za održavanje zdravlja, čak i ako ne može konzumirati standardnu prehranu.

U takvim situacijama ključno je pratiti stanje mačke te redovito konzultirati veterinara kako bi se osigurala optimalna prehrana. Važno je znati da bez odgovarajuće prehrane, koja uključuje sve potrebne tvari, zdravlje mačke može biti ozbiljno narušeno.

@diningkitty Dining time 😋 #cat #cateating #catmukbang #diningkitty #cateatingsound #catlover #eatingsounds #rawediet #catfood #cutekitten #petmukbang #asmr #catrawdiet #adorablecat #cateatingasmr #cateatingyolk #cutecat #cateatingnoodles ♬ original sound - Diningkitty
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.