FACES tehnologija otkrit će pravi identitet Mona Lise?

ISTRAŽIVAČI s Kalifornijskog sveučilišta, nedavno su od "Nacionalne zaklade za humanističke znanosti" dobili stipendiju od 25 tisuća dolara koju će iskoristiti za razvijanje tehnologije prepoznavanja lica starih portreta, prenosi Gizmodo.

Varijacije u facijalnim ekspresijama, dobi, dlakama na licu i kuta pod kojim je nešto naslikano, uobičajena su problematika za trenutne korisnike ove tehnologije, no nadogradnjom sustava, ti bi problemi trebali nestati. Ukoliko se ova tehnologija pod imenom FACES (Faces, Art, and Computerized Evaluation Systems) pokaže učinkovitom, mogla bi pomoći i u identifikaciji misteriozne Mona Lise.

Podsjetimo, dosad su postojala su brojna nagađanja o tome tko se nalazi na portretu nastalom u Firenci između 1503. i 1506. godine, koji se nalazi u muzeju Louvre u Parizu - većina stručnjaka vjerovala je da se radi o supruzi trgovca Del Gioconda, pa otud i njezino drugo ime La Gioconda, a prošle je godine povjesničarka Carla Glori, analizirajući seriju brojeva i slova u Mona Lisinim očima, izjavila kako je Mona Lisa zapravo Bianca Giovanna Sforza, kći Ludovica il Mora, no ništa od toga nije službeno potvrđeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.