Najplemenitije zemlje svijeta: Gdje se na listi dobrote smjestila Hrvatska?

Screenshot: Good Country Index

JESTE li se ikada zapitali koliko pojedine zemlje doprinose općem dobru?

Upravo su to željeli znati politolozi Simon Anholt i Robert Grovers i zato su napravili "Good Country Index".

Indeks dobrote zemalja pokušava izmjeriti (što je objektivnije moguće) koliki je njihov doprinos općem dobru. Anholt i Grovers "mjerenja" su napravili u pomoć niza podataka skupljenih u UN-u i različitima internacionalnim organizacijama.

Na listi se nalaze 125 zemalja, a indeks pokušava pokazati jesu li one teret planeti ili svojom dobrotom doprinose čovječanstvu. Anholt i Grovers napominju kako ne pokušavaju stvoriti "moralnu osudu" bilo koje zemlje, nego žele otvoriti globalnu diskusiju o tome kako one balansiraju svoje dužnosti prema građanima i odgovornost prema ostatku svijeta jer je to esencijalno za budućnost čovječanstva i zdravlje našeg svijeta.

"Danas, više nego ikad, očajno trebao svijet napravljen od dobrih zemalja. Dobit ćemo ih samo ako ih zahtijevamo od naših vođa, kompanija, društva i, naravno, od nas samih", kažu autori indeksa.
 
Na prvom mjesto najplemenitijih zemalja koje se ističu po dobroti našla se Irska. Slijede ju Finska, Švicarska, Nizozemska i Novi Zeland. Na posljednjem mjestu po dobroti smjestila se Libija.

Hrvatska se našla na 46. mjestu po dobroti.



Naši susjedi Slovenci nalaze se na 28. mjestu, Srbi na 55., a BiH na 70. mjestu.

Osim glavne ljestvice, autori su gledali i neke druge elemente pa se tako po prosperitetu i jednakosti nalazimo na 85. mjestu, a po zdravlju i blagostanju na 84. mjestu.

U kategoriji znanosti i tehnologije smjestili smo se na 35., a u kategoriji kulture na 30. mjesto. Relativno smo mirna i sigurna zemlja i po tome se nalazimo na 62. mjestu u svijetu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.