SDP o rušenju zida u Branimirovoj: Umjetnost Zagreba nepovratno je oštećena!

Foto: Anita Bukljaš/Index

NAKON što je Branimirova jučer ostala bez dijela slavnog zida s grafitima, o čitavoj situaciji oglasili su se iz zagrebačkog SDP-a.

>> Kraj jedne ere: Srušen zid s grafitima u Branimirovoj

>> Grafiti stvarani 30 godina pretvorili se u prah

U njihovom priopćenju stoji:

"Ulična umjetnost Zagreba i Hrvatske činom rušenja dijela zida u Branimirovoj nepovratno je oštećena. Iako su o tome postojale najave iz HŽ-a, ovo rušenje šokiralo je Zagrepčane i šteta je za mnogobrojne turiste koji cijene urbanu kulturu i street art. Na njegovom mjestu sada se nalaze jumbo plakati.

'Smatram da je zid trebalo sačuvati, s vremenom je postao dio zagrebačke duše u kojoj sada postoji praznina mnogo veća nego što je ta rupa u zidu. Želim vjerovati da opravdanje za rušenje nisu jumbo plakati, nego realni sigurnosni razlozi koji se drugačije nisu mogli otkloniti. Želim čuti razlog za opravdanost rušenja i nadam se da je dobar', izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić o ovoj prostorno maloj, ali za zagrebačku urbanu umjetnost i identitet bitnoj, lošoj i velikoj promjeni.

Dodao je da kako 'u takvim situacijama treba pronaći snagu i iznjedriti nove ideje kako bi unatoč izgubljenom dodatno ojačali i obnovili zagrebački urbani identitet'.

Bernardić je predložio da se zagrebačkim grafiterima pronađe i osigura novi prostor za stvaranje što bi 'možda i podiglo i osvježilo neki zasada sivi i bezlični dio Zagreba'.

Na upit ima li ideju koji bi to prostor mogao biti, predsjednik zagrebačkog SDP-a Bernardić odgovorio je: 'Bilo bi dobro kada bi što veći broj građana poslao svoj prijedlog, zajedno imamo više očiju i ideja nego ja kao pojedinac. Ipak, pada mi na pamet dio ispod Mosta mladosti, kod Bundeka. Mogao bi se urediti, ocrtati, malo rasvijetliti i postati okupljalište alternativaca, zaljubljenika u street art i turista u potrazi za prilikom za fotografiranje'".

Za kraj su pozvali i građane i građanke da im prijedloge pošalju na zagreb@zg.sdp.hr ili Facebook stranicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.