Unatoč lošim prognozama, sonda Philae uspješno poslala podatke prije hibernacije!

Foto: ESA

NAKON što su iz Europske svemirske agencije jučer stigle loše vijesti o tome da nije sigurno hoće li sonda Philae imati dovoljno energije da pošalje podatke s kometa te da uslijed priklještenja između dviju kosina neće moći napuniti baterije solarnom energijom jer joj kosine zaklanjaju sunce, čini se da ima mjesta za optimizam.
 
Iako su znanstvenici ESA-e očekivali da sonda neće uspjeti u pokušaju da pošalje podatke s kometa, Philae je ipak uspjela poslati dovoljno podataka prije "zimskog sna", stoji u priopćenju koje je danas objavila ESA.
Kontrolori ESA-e zadali su sondi nalog da se premjesti, da bi mogla prikupiti solarnu energiju za slanje podataka, pa se, nakon što je ipak uspjela poslati podatke, znanstvenici sada nadaju da će se uspjeti i pravilno pozicionirati te napuniti istrošene akumulatore energijom.
 
Podsjetimo, sonda Philae uspješno se spustila na komet Čurjumov-Gerasimenko u srijedu, nakon čega je poslala i prve fotografije, a potom je zapela između stijena što joj je onemogućilo punjenje solarnom energijom. 
 
Znanstvenici su tako bili uvjereni da će sonda zapasti u "zimski san", no podaci su ipak poslani, ali je zbog trenutnog stanja sonde teško predvidjeti kako će se situacija dalje razvijati.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.