Ako ovo ljeto provodite u Zagrebu, ne brinite, ne mora biti grozno. Evo prijedloga

Foto: Luka Šangulin/Karlo Klasić/Index/Press/Zoe Sarlija/PIXSELL/FAH

IAKO je ljeto započelo poprilično shizofrenično, a svaki dan pleše na tankoj niti između sunčanog dana i proloma oblaka, Zagreb i ove godine ima niz sve popularnijih festivala na otvorenom, a u ovom tekstu odlučili smo na jednom mjestu okupiti one najzanimljivije koji nas čekaju u narednom periodu.

Vinski grad

Datum: 15. lipnja do 2. srpnja
Mjesto: Trg dr. Franje Tuđmana

Ljubitelji vina već su vjerojatno dobro upoznati s ovim događajem jer ovo je već treći put da se održava u Zagrebu.

I ne morate biti čak ni poznavatelj vina. Naime, ovaj festival vina i nastao je s ciljem da se stvori posebna manifestacija prilagođena posjetiteljima koji se ne bave vinom profesionalno, nego tek otkrivaju svijet vina i uživaju konzumirajući ga u opuštenoj atmosferi.

Ideja je vrlo jednostavna. Petnaestak vinara iz svih hrvatskih vinskih regija predstavit će se vinoljupcima koji njihove proizvode mogu kupiti po nižim cijenama, a tu su još i izlagači koji će se pobrinuti i da svi posjetitelji imaju priliku i nešto prezalogajiti.

Ulaz na festival je besplatan.

Pop Up Summer Garden

Datum: 18. svibnja do 2. srpnja
Mjesto: Bundek

Mnogi su vjerojatno već upoznati s ljetnim vrtom na Bundeku, ne samo od prijašnjih izdanja već i zbog toga što ovogodišnji Pop Up Summer Garden funkcionira od sredine svibnja pa se zapravo nalazimo u posljednjoj fazi ovog glazbeno-filmskog druženja.

Ovo je ujedno i posljednji poziv na događaj koji je kroz tri mjeseca uspio okupiti velik broj posjetitelja, a sadržaja ima i za velike i male.

Osim Festivala igračaka, radionica i oslikavanja lica, tu su i već spomenuti filmski i glazbeni sadržaji uz poznate domaće DJ-e i filmske klasike, stand up nastupi, radionice, ali i mogućnost da otkupite proizvode lokalnih umjetnika.

Uglavnom, festival se održava od 17 sati do ponoći (od ponedjeljka do petka) ili od 10 sati do ponoći (subotom i nedjeljom).

Zagreb Classic

Datum: 21. lipnja do 1. srpnja
Mjesto: Trg kralja Tomislava

Ljetna zagrebačka noć označila je početak 6. izdanja festivala Zagreb Classic. Na pozornici pod zvijezdama Zagreb Classic otvoren je programom San ljetne noći u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a, sopranistice Josipe Bilić i ansambla Baleta zagrebačkog HNK uz vodstvo maestra Martina Yatesa.

No, osim ljubitelja klasike mnogo toga za sebe mogli bi pronaći i ljubitelji filmske glazbe, mjuzikla ili opere, a sve to u najužem centru grada gdje u glazbi možete uživati na otvorenom. Kućni ljubimci su dobrodošli.

Festival Zagreb Classic održava se u organizaciji Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i partnera te, kako kažu, označava početak bogatog kulturnog zagrebačkog ljeta.

Posjetitelje očekuje osam besplatnih koncerata od 21. lipnja do 1. srpnja, s početkom u 21 sat. Na ovogodišnjem festivalu Zagreb Classic nastupit će Cameristi della Scala, Cine y Tango, Zagrebačka filharmonija, Zagrebački solisti koji obilježavaju 70. godišnjicu osnutka, Jazz orkestar HRT-a, solisti Opere HNK u Zagrebu i drugi.

Ljeto na Zagrebačkom Velesajmu

Datum: 22. lipnja do 2. srpnja
Mjesto: Paviljon 20, Zagrebački Velesajam

I Novi Zagreb od ove godine ima svojeg "konja za trku", a riječ je o festivalu na otvorenom uz podršku Zagrebačkog Velesajma. Festival se održava u neposrednoj blizini Glazbene kuće, na velikoj zelenoj površini ispred paviljona br. 20 gdje će se tijekom 11 dana održati niz koncerata s ciljem promicanja glazbene i tehničke kulture te mladih neafirmiranih glazbenih sastava i umjetničkih programa.

Na svojoj su službenoj stranici rekli da im je misija "oplemeniti ponudu grada Zagreba edukativno-glazbeno-sportsko-umjetničkim programom kroz višednevni festival koji bi se održavao jednom godišnje", a plan im je u narednim godinama postati svjetski priznati festival.

U svakom slučaju, ulaz je besplatan, a do 2. srpnja moći ćete sveukupno pogledati koncerte preko stotine izvođača.

No, ako želite podržati djelovanje Glazbene kuće, to možete učiniti svojim dolaskom, donacijom ili glasanjem za najbolji neafirmirani mladi bend. Glasati možete isključivo na lokaciji događanja, a glasački listić je svaki izdani račun za konzumaciju pića ili hrane. Pobjednik je onaj bend koji skupi najveći zbroj konzumacija (iznosa računa). Glasati možete isključivo na dan kada bend svira, a svaki bend imat će svoju glasačku kutiju u neposrednoj blizini blagajne.

Green River Festival

Datum: 29. lipnja do 1. listopada
Mjesto: Savski nasip kod Hendrixovog mosta

Bez obzira na to kako želite provesti dan na otvorenom, Green River Festival vjerojatno ima sve potrebno kako biste svoje vrijeme kvalitetno proveli.

Osim neizbježnih ležaljki i opuštanja na suncu, tu je i raznovrsna ponuda sadržaja koji uključuju sve, od nastupa uživo do radionica za klince.

Iz organizacije najavljuju i da je festival u potpunosti opremljen predmetima od recikliranih materijala, koje su izradili mladi entuzijasti i inovatori, kao i članovi Udruge.

U svakom slučaju, plan je vratiti život savskom kupalištu, a organizatori vas pozivaju da povedete ekipu, partnere, partnerice i klince i uživate na suncu. Program za najmlađe uključuje radionice, crtaonice, mozgaonice, igre bez granica i sudjelovanja u pričanju priča.

Kao što organizatori kažu, ideja je "spojiti jučer i danas uz dodatak sutra pa će oživjeti i običaje nekadašnjeg kupališta uz tada popularne kartaške igre šnaps i preferans, plesnjake i VR kutak s projekcijama".

Ljeto kod Matoša

Datum: 30. lipnja do 29. srpnja
Mjesto: Trg braće Mažuranić

Poznata zagrebačka manifestacija i ove se godine vraća u centar, a radi se o predivnoj donjogradskoj lokaciji na Trgu braće Mažuranić.

Očekuju vas DJ-i, nastupi uživo, hrana, kokteli i još mnogo toga. Organizatori će se pobrinuti da se opustite u retro atmosferi, a tu je i više nego bogata gastro ponuda street food specijaliteta (pizze, burgeri, kruh od banane, meksička hrana, domaća verzija Philly Cheesea i još puno toga) bez obzira na to bili ljubitelji slatkog ili slanog ili ste pak vegan ili svejed.  

Treba spomenuti i cugu, a tu govorimo o kvalitetnoj ponudi piva, koktelima, a najavljuju i koktel koji se ne poslužuje u čašama već u lubenici.

Od izvođača, tu su: Anya Alu, NoA, Boje indiga, Toni Drama i Tom & The Twisters, DJ Zozzo, DJ Bondža, DJ Leo i DJ Kanca koji će se potruditi zadovoljiti sve glazbene ukuse. Što se klinaca tiče, oni će moći pogledati i predstave.

Brojne radionice, predstave, izložbe, koncerti, a sve to na prekrasnoj lokaciji i potpuno besplatno.

42. Večeri na Griču

Datum: 1. srpnja do 15. srpnja
Mjesto: Galerija Klovićevi dvori

Za sve one koji neprestano ponavljaju da cajke udaraju sa svih strana, spomenut ćemo još jedan festival klasične glazbe na otvorenom. Ovaj je na Griču i kroz dva tjedna ugostit će kvintet Carion, ansambl Antiphonus, gitarista Petrita Çekua, pijanisticu Evu Gevorgjan, Zagrebačke soliste, violončelista Borisa Andrianova te Kvartet Van Kuijk.

Jedan od najstarijih festivala u ovoj fazi možda već uzimamo zdravo za gotovo, ali nikako ga ne smijemo preskočiti jer je riječ o zaštitnom znaku kulturnog života grada Zagreba.

Treba spomenuti i da su prijašnja izdanja festivala žanrovski "šarala", ali ove godine fokus je u potpunosti prebačen na klasiku.

Ukratko, zagrebački Gornji grad ponovno postaje mjesto umjetnosti i kulture, ali treba naglasiti da će festival imati donjogradsku premijeru u Novinarskom domu dok će se ostali koncerti održati u atriju Galerije Klovićevi dvori.

Sve izvedbe počinju u 21 sat, a ulaznice su već dostupne.

Plac Mljac - Ljeto na Trešnjevačkom placu

Datum: 3. srpnja do 9. srpnja
Mjesto: Trešnjevački plac

Trešnjevka dobiva novi događaj koji će kultnom kvartu dati, kako organizatori najavljuju, "projekt s mirisom i okusom".

Uglavnom, najavljuju posebnu atmosferu, maštovito uređene prostore za boravak i druženje, odličnu hranu i piće, glazbu i koncerte starih dobrih zagrebačkih šansona i izvrsnih mladih urbanih izvođača.

Drugim riječima, i Trešnjevka ulazi u priču kada razgovaramo o zagrebačkim lokacijama koje ovog ljeta moramo posjetiti.

Ulaz je besplatan.

Dvorišta

Datum: 12. srpnja do 23. srpnja
Mjesto: Gornji grad

Deveta po redu međunarodno poznata i priznata manifestacija i ove se godine vraća u velikom stilu.

Nije potrebno pretjerano objašnjavati o čemu je riječ, ali za one koji ne znaju, Dvorišta nude jedinstveno iskustvo davanjem pristupa inače zatvorenim dijelovima Gornjeg grada.

Glazba, bogata gastro ponuda i niz drugih aktivnosti razlog su zbog kojeg su Dvorišta prepoznata i izvan granica Hrvatske pa turisti iz svih dijelova svijeta dolaze upoznati se s gornjogradskim pričama i uživati u originalnom sadržaju.

Pročitajte više