Bitka na dva fronta: Kako se boriti protiv pretilosti i anoreksije

Foto: Shutterstock

U svijetu gdje su #fitnessgoals i #foodporn jednako prisutni na našim feedovima, mladi se često nađu zaglavljeni između Scylla i Charybdis moderne prehrane: pretilosti i anoreksije. Dok jedan tabloid vrišti o posljednjoj detoksikacijskoj dijeti slavnih, drugi nas mami najnovijim receptom za trostruki čokoladni cheesecake. Rezultat? Zbunjenost, frustracija i sve više ekstremnih stavova prema hrani i tijelu. 

Znanje je moć (i prvi korak prema boljem zdravlju)

Prva stvar na koju moramo baciti svjetlo nije kalorija, već informacija. Postanite detektivi vlastitog zdravlja: istražujte, čitajte i učite. Nije svaka informacija koju vidite na internetu istinita (šok i nevjerica, znamo). Naučite razlikovati pouzdane izvore od onih koji to nisu, a kada je u pitanju zdravlje, uvijek provjerite dvostruko.

Balans je ključ – u svemu

Balansirana prehrana i redovita tjelovježba ne zvuče seksi kao najnovija dijeta bazirana na samo jednoj namirnici, ali su neusporedivo efikasniji (i manje mučni) na duže staze. Ne radi se o odricanju od svega što volite, već o stvaranju zdravog odnosa s hranom i vlastitim tijelom. Da, to može značiti da povremeno možete pojesti taj komad torte bez da se osjećate kao najgore biće na planeti.

Razbijanje mitova: Ne, jedna veličina ne odgovara svima

U svijetu idealnih tjelesnih proporcija koje se nameću kroz medije, lako je zaboraviti da su tijela poput otisaka prstiju – svako je jedinstveno. Prestanite težiti nerealnim standardima i usredotočite se na to što je najbolje za vaše tijelo. Sjetite se, ljepota dolazi u različitim oblicima i veličinama.

Mentalno zdravlje nije za bacanje

Borba protiv pretilosti i anoreksije nije samo fizička – to je i mentalna igra. Njega mentalnog zdravlja je ključna u održavanju zdravog odnosa prema hrani i tijelu. Ne bojte se potražiti pomoć ako osjećate da ne možete sami. Ponekad je najhrabriji potez priznati da vam treba pomoć.

Zajednica i podrška – jer zajedno smo jači

Okružite se ljudima koji vas podržavaju i razumiju. Bilo da je to online zajednica, grupa za podršku ili samo prijatelji i obitelj, imati mrežu podrške može napraviti ogromnu razliku. Razgovarajte, dijelite iskustva i podržavajte jedni druge. Ponekad je samo znati da niste sami dovoljno da napravite prvi korak prema promjeni.

Za početak - zdrav odnos prema sebi

Dok se borimo protiv ekstrema poput pretilosti i anoreksije, važno je zapamtiti da nije riječ samo o brojevima na vagi ili kalorijama na tanjuru. Radi se o zdravom odnosu prema sebi i svom tijelu, o razumijevanju i prihvaćanju. Naoružajte se znanjem, radite na pronalaženju ravnoteže i ne zaboravite da je vaše tijelo vaš najbolji prijatelj, a ne neprijatelj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.