Evo što sve morate obići u gradu, neka događanja ne smijete propustiti

Foto: Samir Cerić Kovačević

KOLOVOZ u glavnom gradu prepun je zanimljivih događanja koja jednostavno ne smijete propustiti. Ovog ljeta nastojimo što više boraviti na otvorenom pa su događanja na ulicama Zagreba itekako dobrodošla s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Izbor je velik, stoga se pripremite za još jedno uzbudljivo ljeto u gradu. Bilo da želite samostalno razgledati neka događanja ili čak organizirati obiteljske izlete, predlažemo da krenete od Gornjeg grada.

Šarmantna događanja u kojima ćemo uživati

Više ni jedan ljetni četvrtak ne mora biti dosadan. Naime, Muzej prekinutih veza krenuo je u osmu sezonu Jazza u Muzeju pa tako četvrtkom u 21 sat uživati možete na terasi Muzeja u live koncertima vodećih hrvatskih jazz glazbenika. Tko će sve nastupati saznati možete ovdje.

Šarmantni Mali piknik i ovog kolovoza stiže na Gornji grad. Ako želite malo uživati na dekici s pogledom na grad, razgovarati uz svijeće ili jednostavno samo uživati na otvorenom onda nikako ne smijete propustiti ovu čaroliju na Vranicanijevoj poljani. Mali piknik održavat će se svakog petka u kolovozu, a uživati osim u dobrom društvu i romantičnoj atmosferi možete i u poznatim mobilnim tržnicama lokalnih proizvoda, čiji su OPG-ovi i ovaj put zaduženi za nezaboravno gastro iskustvo.

Ne smijete propustiti ni Zagrebački vremeplov u sklopu kojeg se održavaju različita događanja kako bi se dočarali običaji iz prošlosti Zagreba i njegove okolice. Posebno se njeguje sjećanje na popularne kumice pa ćete tako na Dolcu susresti žene u prigorskoj nošnji koje oživljavaju sjećanje na tisuće žena koje su kroz stoljeća hranile Zagrepčane. Uživati možete i u zvucima starogradskih i ljubavnih pjesama uličnih svirača na trgovima i ulicama Gornjega grada, kao i u Smjeni straže Počasne satnije Kravat pukovnije.

Foto: I.Kralj, TZGZ

Na Gornjogradskim ulicama sresti možete i likove iz prošlosti. To su likovi iz legendi, ali i stvarne osobe koje su obilježile zagrebačku prošlost. Sve detalje Zagrebačkog vremeplova možete pronaći ovdje.

Želite li intimnije romantično druženje, onda je posjet Le Griču idealan izbor za vas. Što vas sve očekuje u ovom laganom romantičnom izlasku provjeriti možete ovdje.

Pariški duh i ovog je ljeta prisutan u našem glavnom gradu. Ljeto na Strossu donosi prave poslastice ove godine. Uživati tako možete u vrhunskom glazbenom programu, likovnim instalacijama, zabavnim akcijama, nagradnim igrama, a u vrijeme festivala Cest is d best ovaj će prostor funkcionirati i kao festivalski klub. Ove su godine organizatori uveli i jednu novost, naime, postavljene su dvije kućice s arkadnim igrama koje su prema svemu sudeći do sada pravi hit.

U sklopu Ljeta na Strossu najmlađi mogu uživati u svakodnevnim programima za djecu, i to u kombinaciji mađioničarskih i lutkarskih predstava. Nezaobilazna je i izložba starih zagrebačkih izraza u sklopu Muzeja purgerskih riječi. Na zidinama podno kule Lotrščak pažnju privlače riječi poput “nudlsajher” ili “štoplciger”. Posjetite izložbu i otkrijte o čemu se točno radi. U odgonetavanju značenja starih zagrebačkih riječi pomoći će vam i izložba starih predmeta. 

Foto: S. Kaštelan, TZGZ

U Galeriji Klovićevi Dvori uživati možete i u programu Ljetne scene Amadeo.

Ulični festival i umjetničko istraživanje Zagreba

I ove će godine zaživjeti festival ulične zabave - Cest is d’best, i to od 19. kolovoza. U Zagrebu je ovaj ulični festival u skladu s europskom urbanom tradicijom osnovan još 1997. godine. U njemu sudjeluju brojni glazbeni, kazališni, dječji, likovni, sportski i drugi izvođači. Detalje programa festivala možete pogledati ovdje.

12. Međunarodni festival umjetničkih zastavica ove će se godine prvi put samostalno predstaviti, i to s temom identitet Europe. Sve detalje vezane uz program potražite ovdje.

Foto: Samir Cerić Kovačević, TZGZ

Treću godinu zaredom u Zagrebu će oživjeti i projekt Okolo. Projekt je to posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba. Ove godine „Okolo“ će biti posvećen „ranjenom“ gradu i stvaranju optimističnije slike Zagreba. Zajedno s domaćim umjetnicima revitalizirat će njegov duh te okupiti zajednicu oko pozitivnih i lijepih ideja.

Od 20. do 30. kolovoza tako će vas na svakom koraku iznenađivati street art, svjetlosne, zvukovne, fotografske i skulpturalne instalacije. 

Inspirirajuće umjetničke priče čekat će vas na više od 20 odabranih lokacija u centru Zagreba.

Park Ribnjak ni ovog ljeta neće razočarati

Foto: Samir Cerić Kovačević, TZGZ

Jubilarni 5. Art park Zagreb održava se do 6.9. 2020. u parku Ribnjak. Za izgradnju ovogodišnjeg Art parka upotrijebljeni su reciklirani materijali. Ove je godine, dakle, naglasak na ekologiji i recikliranju pa je na tom tragu, u suradnji s kiparom Ivom Gašparićem, nastala instalacija „Planet ili plastika” koju čini pet skulptura napravljenih od doniranih plastičnih vrećica. Osim nje, ova jedinstvena street art galerija na otvorenome vam nudi i sljedeće radove: „Kauboji, pištolji i feminizam” s potpisom sjajnog Marina Remića, „Ćilimi za chill” originalnog Tihomira Krkleca Afrike i „Crvena Sonja” Borisa Bare.

Posjetitelji u nastavku ljeta ovdje mogu pronaći brojne radionice za velike i male, glazbene i filmske večeri te suradnje s Animafestom i filmskom školom za djecu Frooom, jutarnje satove joge studija Yoga Space, aktivnosti Zelene akcije, omiljeni Buvljak i još mnogo sadržaja za sve generacije.

Glumačka družina Histrion i ovog ljeta vam priprema prave poslastice. U 35. Zagrebačkom histrionskom ljetu na Opatovini uživati možete do 5. rujna, svaki dan osim nedjeljom i ponedjeljkom. Što je sljedeće na rasporedu pogledati možete ovdje.

Festival za djecu – ZGodionica, kreće 21. kolovoza. Jedini je to festival u Hrvatskoj na kojem djeca mogu spoznavati i usavršavati svoje kreativne, sportske, obrazovne i brojne druge afinitete. Sve detalje festivalskog programa pratite ovdje.

U sklopu XI. Ljetnih noći Teatra EXIT odigrat će se 45 predstava i 23 različita naslova. Drugi blok predstava Ljetnih noći Teatra EXIT u Muzeju za umjetnost i obrt kreće 25. kolovoza i traje do 6. rujna, a sve predstave počinju u 20 sati, osim onih u Studiju EXIT koje počinju u 21 sat.

Osim predstava s redovnog repertoara Teatra EXIT kao što su SHAKEspeare na EXit, Ja, tata!, Njuške, Cabaret – koncert za žlice i gitaru, Kako misliš mene nema?!, Kauboji, Münchhausen,  itd., u sklopu manifestacije bit će ponuđeno nekoliko zanimljivih domaćih gostovanja, jedno regionalno gostovanje (Čekaonica) te jedna premijera (Kraljevstvo Moje – za početnike).

Sve informacije o programu i predstavama nalaze se na službenoj stranici Teatra EXIT.

Foto: Samir Cerić Kovačević, TZGZ

Program Caffea de Matoš preselio se u park Ribnjak. Matoš u ribičiji trajat će do 18. kolovoza, a uživati možete u urbanoj glazbi, odličnim foto pointovima te bogatoj ponudi street fooda i ljetnih pića. Od ponedjeljka do petka chill zona u parku Ribnjak otvorena je za sve posjetitelje od 16 sati do ponoći. Subotom i nedjeljom je u parku moguće uživati cijeli dan, od 10 sati do ponoći. Više informacija o programu potražite na službenoj Facebook stranici.

Pridržavajte se svih sigurnosnih mjera

Kako bismo svi zajedno uživali u brojnim događanjima ovog ljeta u glavnom gradu važno je da se pridržavamo propisanih sigurnosnih mjera. Ponašajte se odgovorno, pazite na sebe, ali i na druge. Poštujte propisani razmak od drugih osoba u svakoj situaciji te redovno koristite sredstva za dezinfekciju ruku. 

Odgovornim ponašanjem doprinosite sigurnom uživanju u svim manifestacijama koje nas očekuju u Zagrebu. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s TZGZ te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.