FOTO Neobičan dodatak grafitu: U centru Zagreba zid je prepun žvakaćih guma

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gradske vlasti žele ukloniti grafite sa zgrada po Zagrebu. I dok je u tijeku javni poziv za financiranje uklanjanja grafita s pročelja zgrada, na Zakmardijevim stubama može se vidjeti neobičan dodatak grafitu.

Naime, prolaznici su po zidu koji je ionako već prekriven grafitom polijepili žvakaće gume. Neki su se potrudili pa su napravili i smajliće i srca od žvakaćih guma. Nije jasno tko je ovo napravio ni zašto.

Pokušavaju riješiti problem grafita

Inače, već godinama je u gradu prisutan problem ilegalnih grafita, osobito u samom centru grada. U Donjem gradu postoji više od 3500 takvih grafita, navodi HRT. Grad Zagreb je zato donio tri mjere kojima će pokušati riješiti ili barem ublažiti problem.

Prva mjera podrazumijeva da će Grad osigurati 100-postotno financiranje uklanjanja postojećih grafita. "Druga mjera odnosi se na nanošenje antigrafitnog premaza kojim se u budućnosti olakšava uklanjanje ponovnih grafita, također se financira u 100-postotnom iznosu", poručila je Irena Matković, zamjenica gradskog pročelnika za strategijsko planiranje.

"Treća mjera odnosi se na postavljanje videonadzora i ona se financira u 80-postotnom iznosu za ulična pročelja ili do 750 eura", dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.