Je li Kubrick zaista terorizirao Shelley Duvall na snimanju Isijavanja?

Foto: Press

SLAVNA glumica Shelley Duvall umrla je od komplikacija uzrokovanih dijabetesom u 76. godini.

"Moja draga, slatka, divna životna partnerica i prijateljica nas je napustila. Previše je patila posljednjih godina, sada je slobodna. Poleti, prelijepa Shelley", rekao je njezin dugogodišnji partner, pjevač grupe Breakfast Cluba Dan Gilroy (77) za Hollywood Reporter u četvrtak.

Duvall je imala dugu i bogatu karijeru, ali njezina najpoznatija uloga bila je ona Wendy Torrance u horor klasiku The Shining (Isijavanje) iz 1980. godine, uz Jacka Nicholsona. Često se pričalo da je redatelj Stanley Kubrick "terorizirao" Duvall tijekom snimanja. 

No, pozadina priče je možda malo složenija.

Okrutni tiranin ili dobar učitelj?

U intervjuu iz 2001., Duvall je rekla: "Ne bih mijenjala to iskustvo ni za što. Zašto? Zbog Stanleyja. I bilo je to fascinantno iskustvo učenja. Bio je to tako intenzivan rad da mislim da vas čini pametnijim."

Međutim, dala je oprečne izjave u kontroverznom intervjuu s Dr. Philom 2016., rekavši da je "taj film bio pakao" opisujući Kubricka kao nekoga tko je "sve radio na silu i okrutno".

Taj intervju i njezine izjave kasnije su dovedene u pitanje jer je Duvall navela da je u to vrijeme imala problema s mentalnim zdravljem. Vivian Kubrick, Stanleyjeva kći, izjavila je na Twitteru da je Dr. Phil bio "užasno okrutan".

Godine 2021. Duvall je za Hollywood Reporter rekla da je "otkrila kakva je osoba Dr. Phil na teži način", dodavši da su joj ljudi u životu rekli da joj taj intervju nije trebao i da nije trebala pristati sudjelovati u emisiji. 

"Ne mislim da je itko posebno pazio na nju"

Na temelju istoimenog romana Stephena Kinga, The Shining prati pisca Jacka Torrancea (Nicholson), njegovu ženu Wendy (Duvall) i njihovog sina Dannyja (Danny Lloyd).

Kada Jack prihvati posao čuvara u udaljenom hotelu Overlook, koji ima krvavu povijest i zatvara se svake zime, njegova obitelj dolazi s njim. Ubrzo, Jackovo se psihičko stanje pogoršava, a u slavnoj sceni u vrhuncu filma, on progoni histeričnu Wendy sa sjekirom. 

U drugoj poznatoj sceni, ona je prisiljena koristiti palicu kako bi ga srušila niz stepenice.

"Ne mislim da je itko posebno pazio na nju", rekla je tadašnja djevojka Jacka Nicholsona Anjelica Huston o Shelley Duvall na setu The Shining i dodala: "Imala sam osjećaj, svakako kroz ono što je Jack tada govorio, da se Shelley teško nosila s emocionalnim sadržajem djela. I činilo se da nisu bili previše suosjećajni. Činilo se kao da su se dečki malo udružili protiv nje."

Glumica je dodala: "To bi mogla biti potpuno moja pogrešna procjena situacije, ali tako sam se osjećala. A kada sam je vidjela tijekom tih dana, činila se općenito izmučeno i potreseno. Ne mislim da je itko posebno pazio na nju."

Ima li istine u priči o 127 pokušaja?

Prema Mirroru, Kubrick je dao upute glumačkoj postavi i ekipi da izoliraju tada 31-godišnju Duvall kako bi njezin stres i iscrpljenost bili autentičniji. U dokumentarcu Kubrick: A Life in Pictures, Nicholson, 87, tvrdio je da je Kubrick bio "strog" prema Duvall, grdeći je pred glumačkom postavom i ekipom i kažnjavajući je za greške.

"[Imala je] najteži posao od svih glumaca koje sam vidio", rekao je Nicholson. Lee Unkrich, koji je istraživao The Shining za svoju knjigu, rekao je da su mnoge priče o snimanju filma "netočne ili pretjerane". Priča se da je Duvall morala snimati 127 pokušaja te scene na stepenicama, što ju je dovelo do točke pucanja.

Režiser Lee Unkrich, koji je napisao knjigu Stanley Kubrick’s The Shining, rekao je za IndieWire 2023. da je tijekom istraživanja otkrio da je to holivudski mit. "Kubrick je ponekad radio puno pokušaja, naravno... Ali to nije bila norma. Mislim, imam sve dnevnike snimanja za cijeli film. Dakle, znam koliko je pokušaja bilo za svaki kadar."

Napomenuo je da je slavna scena na stepenicama čak u Guinnessovoj knjizi rekorda za najveći broj pokušaja, navodeći broj od 127. "I to je potpuno netočno... nije bilo više od 15 pokušaja za bilo koji kadar", rekao je i dodao: "To je prijavio član ekipe koji nije ni bio na setu kad je snimano."

Spomenuo je i da je Kubrickovo "zlostavljanje" Duvall preuveličano.

"Priča o Shelley Duvall i njenom navodnom maltretiranju na setu postala je sve više i više pretjerana tijekom godina do točke kada se o tome raspravlja kao da je to bila izuzetno zlostavljačka situacija, što jednostavno nije bila", rekao je i dodao je o Duvallinom poštovanju prema Kubricku: "Voljela ga je. Misli da je izvukao sjajnu izvedbu iz nje. Nije se uvijek slagala s njegovim metodama. Priznala je da je to bila izuzetno teška uloga za igrati, ali te priče o zlostavljanju, koje su loše za mnoge ljude uključene, jednostavno su potpuno nepravedne."

Kreativne razmirice

"Stanley stvarno ponekad ima lošu reputaciju, ali bio je perfekcionist", rekla je Shelley Duvall 2016. Godine 2021. Shelley Duvall je opisala Stanleyja Kubricka kao "toplog i prijateljski nastrojenog" čovjeka. U intervjuu za ComingSoon.net 2016., Duvall je rekla: "Imali smo naše trenutke kada smo se smijali i šalili na setu, ali onda je bilo trenutaka kada smo jednostavno eksplodirali jedno na drugo!"

Objasnila je da je ona "vrlo tvrdoglava osoba" i da "ne voli da joj se naređuje i govori što da radi." "Stanley je gurao i gurao da izvuče izvedbu iz mene koju je želio", objasnila je. Duvall je napomenula da scenarij nije bio dovoljno specifičan da bi ona razumjela Wendyno mentalno stanje, i da se ona i Kubrick nisu slagali oko toga što bi ono trebalo biti.

"Igrala sam to kao pretučena, ali voljena supruga koja podržava svog muža kroz sve sranje u njihovom braku. Stanley je želio snažnu, neovisnu ženu", rekla je i nastavila: "Na scenama koje smo snimili vide se sve te emocije u mom liku. Ono što sam mislila da moj lik treba biti i ono što je on mislio da moj lik treba biti spojilo se u jedno. Bilo je to pakleno snimanje, ali dobio je ono što je želio od mene!"

"Proveo je puno vremena sa mnom i Jackom. Samo je želio sjediti i razgovarati satima dok je ekipa čekala", prisjetila se.

Također je za to izdanje rekla: "On ne šalje u montažu ništa prije 35. pokušaja. Trideset pet pokušaja, trčanje i plakanje i nošenje malog dječaka postaje teško. I puna izvedba od prve probe. To je teško."

Duvall se prisjetila vrištanja i plakanja kroz mnoge pokušaje: "Nakon nekog vremena, vaše tijelo se buni. Kaže: ‘Prestani mi ovo raditi. Ne želim plakati svaki dan.’ ... Bila bih poput, ‘Oh ne, ne mogu, ne mogu.’ Ipak, uspjela sam. Ne znam kako sam to uspjela. Jack mi je to također rekao. Rekao je: ‘Ne znam kako ti to uspijevaš.'"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.