Jeli smo kebabe po Zagrebu, evo gdje nema šanse da se vratimo

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Sanja Padjen/Index

AKO SE koje jelo posljednjih dana spominje u Hrvatskoj, to je kebab. Otkako se otkrilo da je zamrznuti doner kebab iz Poljske završio u Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj, raspravlja se samo o jednom - je li sigurno jesti kebab ovih dana u Hrvatskoj?

Mi smo hrabro odlučili krenuti u avanturu života - isprobali smo kebabe diljem Zagreba. Od Dubrave do Prečkog, obišli smo sva najrazvikanija mjesta koja poslužuju kebab i pronašli najbolji, ali i najgori. Odmah da vas utješimo, posljedica za zdravlje nije bilo, no uočili smo da je potražnja za kebabom u Zagrebu zaista pala jer nigdje nismo naišli na gužvu.

Na isto su nam se požalili i ugostitelji, skoro svi su nam rekli da su nakon vijesti o zaraženom mesu iz Poljske osjetili znatan pad prodaje, no svi su nas i uvjeravali da imaju sve potrebne inspekcijske nalaze koji potvrđuju da je njihovo meso zdravo i sigurno za prodaju.

Ako ste fan kebaba, nemojte se bojati jesti ga i dalje, a mi smo vam odlučili dodatno smanjiti razlog za brigu te pronaći mjesta na kojima ćete najviše uživati u njemu. No, nažalost, naišli smo i na ona koja je, zbog okusa, bolje da zaobiđete.

Jumbo Kebab, Dubrava (30 kn)

Ivana:

Kebab u Jumbu u Dubravi bio je prvi kebab koji smo probali toga dana tako da je imao veliku prednost s obzirom na sve one sljedeće kada nam je kebaba već bilo preko glave. No bez obzira na to, i kada su se slegli dojmovi zaključak je da je kebab u Jumbu jako dobar. Bogat je, ali u isto vrijeme nije neuredan za jedenje. Meso je odlično pečeno, umaci su ukusni, a prostor je vrlo ugodan.

Hrvoje:

Prostor je ugodan i uredan, osoblje je maksimalno uslužno, a kebab je sve ono što očekujete od dobrog kebaba. Da je nedjelja ujutro i da pijani umirete od gladi, ovo bi bila čista petica. Međutim, nakon što smo isprobali sve ostale kebabe, ovaj se nije popeo u "gornji dom". To ni u kojem slučaju ne znači da je loš. Što se mene tiče, bio je savršena sredina, ali ako biramo najbolje, ovaj definitivno nije na samom vrhu.

Hrvoje: 3 / Ivana: 4

Ukupna ocjena: 4

Kebab Paradise, Maksimirska cesta (30 kn)

Ivana:

U Kebab Paradiseu pojela sam jedan od tri najbolja kebaba tog dana. To je zaista kebab kakav bi svugdje trebao biti. Nigdje tog dana nisam kušala bolje pečeno meso, umaci su fantastični, a meso je u lepinju poslagano skoro pa nevjerojatno uredno. Iznimno ugodno mjesto za pojesti vrhunski kebab i preporučila bih ga svima.

Hrvoje:

Da previše ne filozofiram, ovo je jedan od boljih kebaba koje sam jeo. Meso nije masno ni presuho, a unatoč tome što ga ima vjerojatno i puno više nego u ostalim kebabima, porcija ne izgleda kao rascvjetani buket u koji je netko natrpao hrpetinu mesine i kada ga stisnete dobivate savršeno kompaktnu cjelinu koja se ne cijedi i ne rasipa. Kada bih morao birati najbolje, ovaj bi svakako dijelio prvo mjesto s kebabom iz Ali Kebaba.  

Hrvoje: 5 / Ivana: 5

Ukupna ocjena: 5

Burger House & Doner Kebab, Draškovićeva ulica (25 kn)

Ivana:

Ako ste jedan od onih ljudi koji na kebab idu nakon pijanke, vjerojatno nećete pronaći velike zamjerke ovom kebabu. No ako navratite usred bijela dana i poželite pojesti nešto u čemu ćete uživati - nećete se usrećiti ovdje. Ovdje kebab služe pomalo nemarno, takav je barem bio moj dojam. Umaci imaju pomalo umjetan okus, meso je blah, a lepinja je skoro pa natopljena uljem. Ovo je bio jedan od gorih kebaba koje smo probali.

Hrvoje:

Ovo nije kebab kojem smo se nadali. Fali mu "ono nešto" da bi bio prosječan. "Ono nešto" je u ovom slučaju alkohol. Dakle, trebali biste biti pijani da u ovome iskreno uživate i zapravo najbolje što o ovom kebabu možemo reći jest da nije najgori. 

Hrvoje: 2 / Ivana: 2

Ukupna ocjena: 2

Kebab House Rubelj, Marićev prolaz (mali kebab - 27 kn)

Ivana:

U Rubelju u Marićevom prolazu pojest ćete jako dobar kebab. Oni imaju nešto drugačije umake od ostalih mjesta, kao i dodatke (primjerice, luk s chillijem). Mi smo kušali mali kebab koji je taman za jednu osobu, meso je bilo dobro pečeno, sve djeluje vrlo uredno i nećete pogriješiti ako se odlučite pojesti kebab baš ovdje.

Hrvoje: 

Budući da smo naišli na gomilu preporuka za ovo mjesto, ušao sam s možda prevelikim očekivanjima. To ne znači da me kebab razočarao. Daleko od toga. Ovo je kebab s kojim ne možete pogriješiti, a originalni umaci nešto su što Rubelj izdvaja u konkurentskoj masi. Nije u top tri, ali nije ni daleko od toga. Možda tajna leži u drugim umacima. 

Hrvoje: 4 / Ivana: 4

Ukupna ocjena: 4

Fini Griz, Savska cesta (mali kebab - 16 kn, pizza kebab - 10 kn)

Ivana:

Ne znam otkud početi. Ok, najprije ću početi od pizze s kebabom. Dakle, samo - ne. Nemojte trošiti 10 kuna na nešto što će potencijalno biti najgori obrok u vašem životu. Suho meso ispod kojeg je sir natopljen uljem... Ne i samo ne.

Za kebab nemam bolje riječi. Meso je nabacano u pecivo, do umaka ne možete ni doći... Skoro pa najgori kebab koji sam probala toga dana. I, nažalost, "skoro najgori" jer se zaista nisam nadala da ću tog dana probati nešto gore od ovoga, ali jesam...

Hrvoje: 

Pizza je bila prva na redu i upravo je onakva kakva zamišljate da će biti. Pizza s kebabom zvuči podjednako primamljivo kao i Cedevita s mlijekom. Postoji vrlo mala šansa da će biti ukusna, ali sve u te tri riječi zvuči kao upozorenje da se u ovu avanturu ne upuštate. Pizza nije razočarala. Mislio sam da će biti grozna i ispunila je moja očekivanja. S druge strane, deset kuna. 

Budimo iskreni, od kebaba ne očekujemo puno. Nije to "gastronomski događaj koji se ne propušta". No u danima nakon što je započela masovna hajka na kebab, pročitali smo i gomilu elitističkih preseravanja šatro gastro stručnjaka. Ovo je, na kraju dana, obična ulična hrana i tu nema filozofije. Mora ispuniti tri kriterija: utažiti glad, biti ukusna i ne otrovati nas. Jedina pozitivna strana ovog kebaba je to da nas nije otrovao. Meso ima okus paštete koja neuspješno imitira okus kebaba, a sve ostalo podjednako je "ukusno". E sad, ako imate samo 16 kuna...

Hrvoje: 1 / Ivana: 1

Ukupna ocjena: 1

Index, Savski most (pileći kebab u tortilji - 30 kn)

Ivana:

Okretište na Savskom mostu jedno je od mjesta gdje sam u životu najčešće jela kebab, a Index je definitivno najbolje mjesto za kebab tamo. I ne, nisam subjektivna zbog imena :) Uzeli smo pileći kebab u tortilji da probamo nešto drugačije i bio je fantastičan. Meso ne ispada dok ga jedete, tortilja je odlična, umaci također - sve preporuke.

Hrvoje:

Svi ostali koji su probali kebab u tortilji bili su daleko zadovoljniji od mene, ali to ni u kojem slučaju nije negativna opaska. Možda sam se već ozbiljno zasitio kebaba, ali bio mi je "samo" vrlo dobar. Nemam zapravo nijednu jedinu zamjerku. Sve je funkcioniralo gotovo savršeno, od mesa do tortilje i priloga. Jedina razlika, bilo je "gotovo savršeno". Teško mi je točno odrediti u čemu je problem, ali možda jednostavno nisam fan tortilje u ovoj kombinaciji. 

Hrvoje: 4 / Ivana: 5

Ukupna ocjena: 5

Monaco Grill, Savski most (25 kn)

Ivana:

Monaco Grill nalazi se odmah do Indexa. Tamo smo probali "obični" kebab u lepinji i bio je jako dobar. Umaci također ukusni, prilozi izgledaju svježe, a drže ih u ladicama, što dodatno daje dojam da će salata, rajčica i ostali dodaci biti u dobrom stanju. Jedina zamjerka je što ga je zaista teško jesti, pripremite se na to da će mesa biti svuda oko vas.

Hrvoje: 

Još jedan od onih kebaba koji nisu ništa posebno, ali nisu ni loši. Sve je više-manje to što i očekujete, ali ne bi bilo fer dati mu trojku kao i kebabu iz Jumba zbog običnog peciva u kojem sav taj mesni džumbus dolazi. Ako reklamiraš "kebab u lepinji", daj lepinju. 

Hrvoje: 2+ / Ivana: 4

Ocjena: 3+ prema 4

Big Martin, Savski most (25 kn)

Ivana:

Ovaj kebab je bio ok, ali ništa više od toga. Kad sam se kasnije pokušavala prisjetiti okusa, skoro se nisam mogla ni sjetiti kakav je bio. To možemo svrstati pod dobru stvar jer znači da nije bio pretjerano loš, ali nije bio ni pretjerano dobar. Prosječan kebab s kojim nećete pogriješiti, ali se ni raspametiti od okusa. Pecivo je bilo jako dobro.

Hrvoje: 

Meso je bilo ok, sve je bilo pristojno, ali govorimo o više-manje istoj situaciji kao i s Monacom. Ovo je jedan od onih kebaba o kojem nećete pričati priče pa neću ni ja. 

Hrvoje: 2+ / Ivana: 3

Ukupna ocjena: 3

Fresh (Kod tete), Savski most (mali kebab - 18 kn)

Ivana:

Najgori kebab koji sam probala. Imala sam dojam da meso nije dovoljno pečeno i zbog toga sam pomalo strahovala uopće ga i probati. Jeftiniji je od ostalih, ali u ovom slučaju vrijedi ona - koliko para, toliko muzike. Neću uopće komentirati umak i dodatke jer ako meso nije dobro, a ovdje nije bilo, dodaci nisu ni bitni. Ono što mogu reći pozitivno jest da je lepinja bila ok, ali u svakom slučaju ovdje se više nikad ne bih vratila po kebab.

Hrvoje: 

Ako je cijena jedina pozitivna stvar za koju se možete uhvatiti pričajući o bilo kojoj hrani, znate da imate problem. Ovaj kebab košta samo 18 kuna. Pa ako ste u potrazi za jeftinom hranom, a okus vam nije bitan, ovaj kebab košta samo 18 kuna. I da stvar bude gora, nije ni najjeftiniji koji smo probali. 

Hrvoje: 1 / Ivana: 1

Ukupna ocjena: 1

Ali Kebaba, Prečko (mali pileći kebab - 25 kn)

Ivana:

Ali Kebaba ima status kralja kebaba u Zagrebu. Zbog toga smo ih ostavili za kraj, da vidimo hoće li činjenica da smo cijeli dan proveli tamaneći kebabe utjecati na okus. Nije. Ovo je fantastičan kebab i ništa to ne može pokolebati. U prilog tome govori i to što je ovo bilo jedino mjesto na kojemu smo zatekli malu gužvu. Uzeli smo mali pileći kebab, bio je odličan, meso je rezano sitnije nego kod ostalih, umaci su odlični, dodaci isto tako, usluga također... Ovo nam je bio 10. kebab tog dana i pojeli smo ga cijelog. Mislim da to govori sve.

Hrvoje: 

Ali Kebaba ima hype. Naići ćete na njihove lokale diljem grada i netko vam je već vjerojatno spomenuo da imaju odličan kebab. Jedan od razloga zašto smo ih ostavili za kraj je da pokušamo sitošću ublažiti utjecaj razvikanosti i bistre glave (i prepunih želudaca) procijeniti je li zaista toliko dobar. Za sve one koji očekuju nešto originalno, morat ću vas razočarati i reći vam da je ovo odličan kebab. Meso, umaci, lepinja, prilozi. Sve je onako kako treba biti. Probao sam pileći kebab i odličan je, a nekoliko tjedana ranije probao sam i juneći i taj je bio vrhunski. Ukratko, sve ono što govore je točno. 

Hrvoje: 5 / Ivana: 5

Ukupna ocjena: 5

Pročitajte više