Mladi Jugoslaveni nosili su odjeću inspiriranu partizanskim uniformama

Screenshot: YouTube

PROSINAC 1972: Partizanske pjesme i uniforme inspirirale kompozitore i modne kreatore da lansiraju novi stil u glazbi i modi...

Prije dvije godine, na "Beogradskom proljeću", Kornelije Kovač je sa svojom "Korni grupom" izveo 30-minutnu kompoziciju "1941", inspiriranu stihovima Branka Ćopića: "Marija na prkosima", "Na Petrovačkoj cesti", "Herojeva majka"... Tada se nije ni slutilo da će Kornelije biti preteča jednog novog vala u domaćoj muzici koji će se napajati našom revolucionarnom prošlošću, koji će inspiraciju tražiti u narodnoj partizanskoj pjesmi ili u poeziji poznatih pjesnika - revolucionara.

Ove godine Korneliju Kovaču se pridružila čitava grupa mladih talentiranih kompozitora koji svoju muziku vezuju za partizanske pjesme, bilo da za već postojeće koračnice i marševe pišu nove aranžmane, bilo da nastavljaju rad anonimnih ili poznatih kompozitora naše revolucije. To su Boris Bizetić, Nikola Borota, Vojkan Borisavljević... Još je više pjevača među kojima su Zdravko Čolić, Dragan Mijalkovski, Dado Topić, Žarko Dančuo, Daliborka Stojšić, Alenka Pintarič, Branka Šćepanović, Boba Stefanović, Mira Peić, Gazmend Palaska ...

"Na stihove Branka Ćopića komponirao sam prvi put za TV-emisiju "Jedan stih, jedna pjesma", tada sam i uočio da su stihovi ovog našeg pjesnika zahvalni za komponiranje", priča Kornelije Kovač.

"Tekst je funkcionalan, jasan, mislim s muzičke strane, veoma pogodan, pa sam za to i odlučio spremiti "1941". Jedine smetnje su bile što je bilo mnogo teksta, a naš narod ne voli da pjesma dugo traje pa smo nešto, uz Ćopićevu suglasnost, kratili, ali pažljivo, da bi ta 30-minutna kompozicija imala neku cjelinu.

Kompozicija, nažalost, nije snimljena na ploču. A Kornelije kaže da će i dalje pisati muziku na Ćopićeve tekstove.

"Baš nedavno sam komponirao glazbu za kragujevačko kazalište, za predstavu Ćopićeve "Bašte sljezove boje". Istina, s Ćopićem se ne poznajem, ali mi to ne smeta da se inspiriram njegovim djelom."

Zanimalo nas je što Ćopić misli o muzici kojoj je povoda dala njegova poezija.

"Moram priznati da se u glazbu ne razumijem, ali vidim da se ono što rade kompozitori i pjevači sviđa narodu, kad je tako, neka samo komponiraju, ja ništa protiv toga nemam", rekao je pisac koji je nedavno za zbirku priča "Bašta sljezove boje" dobio Njegoševu nagradu.

Pitamo Ćopića ima li običaj prethodno se raspitati kako će se i što komponirati?

"Niti mene tko pita, niti ja koga pitam. Do sada nije za to bilo razloga."

Kornelije Kovač je autor glazbe i za film o Loli Ribaru. Tu je prije svega pjesma inspirirana pismom koje je mladi sekretar SKOJ-a, narodni heroj Ivo Lola Ribar, uputio svojoj djevojci Slobodi. Između ostalih riječi upućenih voljenoj djevojci, "Korni grupa" će, uz male adaptacije, pjevati:

"Ako primiš pismo na praznik slobode, ne daj smrti da nadjača
živjet ćeš u svijetu sanjanom za dvoje, ne tuguj, već raduj se

Život neka put tvoj bude, sve moje nek' u tebi živi
nađi osvetu i sreću nađi, moja jedina, u sebi me nađi"

Pjesma je već snimljena na ploču. Na drugoj strani bit će Slobodin odgovor Loli, u interpretaciji Radojke Šverko.

U svibnju ove godine Boris Bizetić je od spikera, pisca tekstova Svete Vukovića dobio stihove:

"Ponos je mrijeti da drugi žive, da stanu tuđe kolone sive, da teku vode, da trave rode, da bude sunca i slobode"

Stihovi su u kompozitoru probudili želju da komponira ciklus pjesama o revoluciji i mladima u njoj.

"Pokušao sam napisati glazbu koja će asocirati na partizanske pjesme, ne protestne, već prave partizanske", priča Bizetić.

"Prije mjesec dana pozvali su me modni kreatori Zagorka Stojanović i Ana Marija Car da surađujem  njima na ostvarenju jednog novog modnog pravca. Prihvatio sam poziv i dok su one spremale modele po ugledu na partizansku uniformu, ja sam komponirao pjesme: "Padaj, silo i nepravdo", "Pjesmu o Savi Kovačeviću", "Ponos je mrijeti" koje su već snimljene na pločama Radio Kruševca."

"Lepo stoji partizanska bluza" je tako postao pokret ne samo u muzici, već i odijevanju mladih.

"Mi imamo tako DIVNU i veliku povijest", kaže scenografkinja iz Zagreba Ana Marija Car. "Zašto bi naši mladi nosili odjeću s oznakom tuđih uniformi, kad su partizanske bluze tako lijepe?"

Istog je mišljenja i kostimografkinja iz Beograda Zorka Stojanović:

"Željele smo mladima preporučiti modu po ugledu na oblačenje partizana", kaže ona.

Tako se uz pjesme inspirirane revolucijom i revolucionarnim stvaralaštvom rodila i nova moda koju će lansirati konfekcija "Kluz".

"Cijene kaputa, jakni, torbica i kapa bit će vrlo pristupačne", kaže Zorka Stojanović.

Da u pitanju nije nikakva pomodnost, već istinska potreba za ovakvim pjesmama i ovakvim modelima, pokazuje masovno prihvaćanje omladine, koja se već interesira za prodaju ploča i modela u stilu "Lepo stoji partizanska bluza".

Savez omladine Jugoslavije i Savez studenata Jugoslavije povodom Dana Republike organizirao je 25. studenoga svečanu proslavu u Domu sindikata na kojoj su prikazani modeli ove nove modne kolekcije i pjevane patriotske, rodoljubive i stare partizanske pjesme u modernom aranžmanu.

 

Tekst: G. B. (TV novosti, 1972.)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.