Nakon što je zaboravio stihove Himne slobodi, Višnjić predstavio premijeru Ekvinocijo

Foto: Press

Druga dramska premijera 75. Dubrovačkih ljetnih igara Ekvinocijo, Ive Vojnovića, koja je na programu od subote, 27. srpnja do srijede 31. srpnja u 21:30 na novoj festivalskoj lokaciji, istezalištu Posat, predstavljena je danas na konferenciji za medije u Dubrovniku. O predstavi su govorili ravnateljica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Senka Bulić i redatelj predstave Krešimir Dolenčić, a o svojim ulogama glumice Zrinka Cvitešić i Lara Nekić te glumci Goran Višnjić i Goran Grgić.  

Senka Bulić uvodno je istaknula kako su povijest Igara obilježili upravo Vojnovićevi tekstovi te kako je program nastao upravo kao sjećanje na velika uprizorenja i velike glumce koji su igrali, što nas ne obvezuje, ali obvezuje nas prisjećati se povijesti.

"Raditi Igre, a ne imati Vojnovića, čini mi se besmislenim. Vojnović se bavi odnosom pojedinca prema društvu, ima brutalnu melodramatsku priču s autentičnim današnjim političkim događanjima. Tu se pojavljuje problem kapitala, novca... Sve ono što nas danas muči zapravo je upisano u Vojnovićevo djelo Ekvinocijo, s tom tužnom i brutalnom pričom pučana i siromaštva tadašnjeg doba.

To je izvrstan tekst koji može tematizirati pojavu ekonomskih emigranata s teškim i velikim pričama koje su tada živjele u Dubrovniku, da se prisjetimo tog puka, siromaštva, naših ljudi koji su odlazili vani, koji su bili iskorištavani, većina ih je pogibala na tim morima", kazala je, između ostalog, Senka Bulić.

Dolenčić je rekao da se ne sjeća da je ikada s ovakvom radošću išao na probe. "Mi nismo ništa radili, mi smo blagoslovljeni da u Dubrovniku radimo Vojnovića u ovakvom prostoru i da nam je dano da to radimo, da se svaki dan veselimo ići na probu, kakva god bila i koliko god ona trajala. Grad je pomogao puno, ispričavam se stanovnicima, neke ćemo lampe pogasiti, neke još male stvari zatvoriti, ali ništa posebno. Na probama smo stvarno familija i unaprijed mi je tužno kad se sjetim zadnje predstave i da se nećemo dugo vidjeti", kazao je Dolenčić.

Višnjiću je drago što glumi u Dubrovniku

Goran Višnjić istaknuo je kako se nada da će se publici svidjeti predstava te da mu je drago što je nakon puno godina u Dubrovniku, ne kao turist, ne kao gledatelj, nego kao glumac.

Inače, Višnjić je na otvaranju 75. Dubrovačkih ljetnih igara zaboravio stihove Himne slobodi. Dobro je započeo s "O lijepa, o draga, o slatka slobodo", no umjesto stiha "dar u kom sva blaga višnji nam Bog je do", rekao je: "dar što višnji Bog nam je do".

"Meni je fascinantno da se u komadu kao što je Ekvinocijo, u kojemu ima lijepe radosti malog škvera i velike drame, dogodio ansambl koji Ekvinocijo može odigrati kao komediju, što i radimo, a što je, sve skupa, zdravo. Najveći izazov je bilo pokoriti tu lokaciju u Dubrovniku kojeg ždere turizam", kazala je Zrinka Cvitešić. 

Goran Grgić je naveo kako na sasvim drugi način gleda na tekst, posebno kad ga radi zajedno s kolegama, ali i osvrnuo se na svoju ulogu.

"Kapetan Frano Dražić je svima ostao u sjećanju kao osoran tip, pirat, čovjek koji je gotovo konjski, kapetanski odlučio što će napraviti u životu, ali sve krene krivo, drugim putem. Matematika nas glumaca je da branimo lica, bez obzira kakvo je. Kod kapetana su svi pronašli i drugu stranu, nešto je upisano, to se vidi, čuje, a ono ostalo smo našli, svi skupa smo otkrivali stvari koje su tu upisane, koje nas razvesele.

Mene osobno veseli da će izaći sve njegovo, tvrdoća, čvrstina, osobnost, vidi se njegova upitnost, je li na pravom putu, je li dobro odlučio... Znamo kako ispadne priča, a maestralno je da je kod tako velikih pisaca poput Vojnovića lako naći drugu stranu", zaključio je Grgić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.