Posjetitelji zastajali kraj paviljona na Zrinjevcu, pogledajte kako trenutno izgleda

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

PAVILJON na zagrebačkom Zrinjevcu ovih je dana dobio novo ruho.

Riječ je o umjetničkoj instalaciji Ivane Franke Resonance of the Unforeseen, koja je originalno bila izložena u Japanu. Tad je bila uvrštena na godišnji popis najboljih umjetničkih radova u javnom prostoru vodeće svjetske platforme za umjetnost Artsy 2020.

"Site-specific instalacijom Rezonanca nepredviđenog, Ivana Franke postavlja pitanja koncepta javnog sjećanja i granica vizualne stvarnosti, pretvarajući glazbeni paviljon u javnu tajnu i dodajući mu novo značenje. Izdaleka, prividno čvrsta struktura sive boje nije ništa takvo - zapravo je to mreža s crtežom vertikalnih crno-bijelih pruga, a materijal se miče čak i pri najmanjem vjetru. Kako posjetitelj prilazi instalaciji, primjećuje suptilan moiré efekt, a prividna čvrstoća instalacije nestaje. Franke reagira na dobro poznati izgled i kolektivno sjećanje - ono što se dosad pamti kao glazbeni paviljon nije nestalo na mjesec dana – prisutan je u sjećanju cijelo vrijeme. Nakon ove izložbe, javnost će percipirati dobro poznati toponim paviljona iz dvije perspektive", javljaju organizatori.

Instalacija će do 12. studenoga biti postavljena oko glazbenog paviljona na Zrinjevcu. Inače, projekt je izložen u sklopu trećeg izdanja Artupunkture, platforme za kulturu i umjetnost.

Pročitajte više