NIJE tajna da su proteini iznimno važni za funkcioniranje organizma. Oni su izvori aminokiselina; građevnih komponenata svih naših stanica. Upravo vam proteini mogu pomoći i da izgubite kilograme, a pomažu i povećati mišićnu masu i snagu.
Pronaći ih možete u jajima, mesu, ribi, mlijeku, siru, mahunarkama, žitaricama, ali i nekim drugim namirnicama za koje možda niste ni znali koliko su bogate proteinima ili bjelančevinama. U nastavku pogledajte popis namirnica koje sadrže više proteina nego što mislite.
Za jaja svi znamo da su bogata proteinima te da spadaju među najzdravije namirnice. Sadrže vitamine, minerale, zdrave masti i ostale hranjive tvari, stoga je poznati slogan ''svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje'' itekako istinit. Jaja su jedna od rijetkih namirnica koja sadrži vitamin D, ali i sve esencijalne aminokiseline neophodne za pravilno funkcioniranje našeg organizma pa ih se često od milja i naziva malim proteinskim bombama. Jedno jaje sadrži čak 6 grama proteina.
Sigurno ste već čuli i da orašasti plodovi spadaju u namirnice bogate proteinima, no jeste li znali da 28 grama badema sadrži čak 6 grama proteina, baš kao i jedno jaje? Osim što su odličan izvor proteina, bademi su i dobar izvor bakra, vitamina B2 i fosfora, ali imaju visoku kalorijsku vrijednost pa s njima ne biste trebali pretjerati. Naime, jedna porcija badema sadrži oko 160 kalorija.
Sve više ljudi poseže za zobenom kašom u najvažnijem obroku u danu - doručku, što i ne čudi, budući da zob spada među najzdravije žitarice na planeti. Zob je bogata topljivim i netopljivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima. Pola šalice zobenih pahuljica sadrži 13 grama proteina i 303 kalorija, što je poprilično dobro ako dan želite započeti zdravim i hranjivim doručkom.
Grčki jogurt vrlo je popularna zdrava namirnica. Jedan grčki jogurt od 170 grama ima 17 grama proteina i samo 100 kalorija. Grčki je jogurt bogat i kalijem, cinkom te vitamina B6 i B12, a sadrži i probiotike. I mlijeko je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina. Bogato je kalcijem, fosforom i riboflavinom (vitamin B2), a jedna šalica mlijeka sadrži čak 8 grama proteina.
Pileće je meso među najomiljenijim, ali i najzdravijim namirnicama. Piletina je dobar izvor bjelančevina i željeza, vitamina B-skupine te minerala cinka, a poznato je i kako je lakše probavljiva od crvenog mesa. Upravo proteini iz piletine pomažu u jačanju i razvoju mišića te pomažu u očuvanju zdravlja kostiju. Uzmimo za primjer pileća prsa - 100 grama prsa sadrži čak 30 grama proteina. Pogledajte i koliko proteina sadrže ostali dijelovi:
Darko Debić, gastro blogger, chef i voditelj kulinarskih radionica, kaže kako mu je meso peradi zbog svojih vrijednih nutritivnih tvari omiljeno u pripremi različitih jela. "Moj izbor je Međimursko pile, pilići uzgojeni bez antibiotika (100% bez antibiotika), certifikat koji jamči da pilići nikada nisu primili bilo koju vrstu antibiotika u bilo kojoj fazi svog životnog ciklusa."
Dodaje i kako ga kao kupca i potrošača osim krajnjeg proizvoda uvijek zanima i pozadina proizvodnje. "Veseli me što je Međimursko pile domaći proizvod, uzgajan po malim farmama raspršenima diljem zemlje u prirodnom okolišu Hrvatske, a krmna smjesa za prehranu peradi ne sadrži hormone ili antibiotike."
S njim se slaže i foodblogerica Sandra Rončević. "Baš je divno znati da Međimursko pile nosi oznaku bez antibiotika" te dodaje kako to za nju kao potrošača znači da jede kvalitetnu, nutritivno bogatu i zdravu namirnicu.
Autorica bloga Kefirolicious, Vedrana Orlović, kaže kako redovito čita deklaracije na namirnicama, a posebno ''mala slova'' kako bi znala što sve sadrži namirnica koju će koristiti u spremanju jela. "Kada biram Međimursko pile znam da biram piletinu iz uzgoja bez uporabe antibiotika."
Specifičnost mesa pod brendom Međimursko pile je domaća proizvodnja, umjerena masnoća, bogatstvo proteinima, mala varijacija u težini te svježina samog proizvoda koji dolazi iz hrvatskih farmi.
Stoga, kako biste što bolje iskoristili ovu nutritivno bogatu namirnicu važno je izabrati piletinu provjerene kvalitete.
Još jedna namirnica bogata proteinima je brokula. Bogata je i vitaminom C, vitaminom K, vlaknima i kalijem. Može se jesti sirova ili kuhana, a oba načina konzumiranja su zdrava. Brokula sadrži antioksidanse i hranjive sastojke poput vitamina C i minerale poput bakra i cinka, što bi značilo da upravo brokula pomaže i u održavanju zdrave kože.
Brokula je i dobar ugljikohidrat te je puna vlakana što pomaže u probavi. Jedna šalica sjeckane brokule (96 grama) sadrži 3 grama proteina i samo 31 kalorije. Jedno je sigurno - ovo povrće treba jesti što češće.
Od ostalih namirnica koje su bogate proteinima svakako treba još spomenuti i: tunu, kvinoju, Cottage sir, soju, slanutak te kikiriki. Nastojte uvrstiti neku od ovih namirnica u svoj jelovnik već danas i pomozite organizmu u njegovu zdravom funkcioniranju.
Sadržaj donosi Index u suradnji s Perutnina Ptuj te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.