Snimio kako Hvar izgleda u špici sezone: "Grad se promijenio, nema više partijanera"

Video: Paul Bradbury

Hvar je definitivno najpopularniji hrvatski otok, no već ga godinama prati glas najskuplje domaće destinacije, a mnogi se žale i na masovni turizam koji ga je u jednom trenutku potpuno preuzeo pa se i lokalno stanovništvo žalilo na divljanje turista po otoku, nesnosne gužve i pad kvalitete života na otoku u ljetnim mjesecima. No, Paul Bradbury, Britanac koji već 20 godina živi u Hrvatskoj, od čega je Hvar bio njegova prva adresa, ove je godine, tvrdi, uočio nešto drugačije.

"Ponoć je. Grad Hvar se promijenio. Nabolje. I daje mi nadu za Split. Prošla su vremena kada je noćni klub Veneranda zaglušivao grad u sitne sate. Prošli su dani kada je Yacht Week okupljao stotine ljudi u Carpe Diemu na Rivi u 17 sati na trosatnom piću, nakon čega bi pijani partijaneri lutali ulicama u 20 sati, plašeći ostale goste. U gradu više nema noćnih klubova, ali Carpe Diem na plaži i dalje se bavi tim segmentom turizma", uočio je Bradbury.

Midnight. Hvar Town has changed. And for the better. And it gives me hope for Split. Gone are the days when the Veneranda night club would deafen the town into the small hours. Gone are the days when the cancer of Yacht Week would pack hundreds into Carpe Diem Riva at 5pm for three hours of drinking, after which drunken partygoers would roam the streets at 8pm, scaring other guests. There are no longer any nightclubs in town but Carpe Diem Beach still caters to that segment of tourism. It is 11 years since the first Ultra Europe press conference where the organisers announced they were changing the profile of Hvar as a destination. I have always maintained that while Ultra has been great for Split, it was terrible for Hvar. But Hvar Town, and its guest profile, has changed again, and it has a much more cultured and less party feel than I can remember. Over 50% of hotel guests are from the coveted USA market, and the hotels are having a record year. Tourism numbers in general are a little bit down on last year, but that is a good thing. Quality v quantity is starting to take shape. Of course there will be some drunken idiots who will make problems and fall asleep in the street but they are much less than before. I walked around at 2130, midnight and 0130, and the vibe was very pleasant at all times. Much more preferable than walking around Split at the same times. And if Hvar can do it, so can Split. Hvar is expensive, as it should be, but it is a joy to visit at the moment. Busy without being overcrowded, and a lot more pleasant in peak season than in previous years.

Objavljuje Paul Bradbury u Utorak, 23. srpnja 2024.

"Niže brojke, ali to je dobra stvar"

"Prošlo je 11 godina od prve Ultra Europe press konferencije na kojoj su organizatori najavili promjenu profila Hvara kao destinacije. Uvijek sam tvrdio da je Ultra bila sjajna za Split, ali užasna za Hvar. No, grad Hvar i profil gostiju ponovno su se promijenili i ima mnogo kulturniji i manje partijanerski ugođaj nego što se ja sjećam. Više od 50% hotelskih gostiju dolazi s targetiranog američkog tržišta, a hoteli imaju rekordnu godinu. Općenito govoreći, turističke brojke su malo niže u odnosu na prošlu godinu, ali to je dobra stvar", dodao je.

"Kvaliteta vs kvantiteta počinje poprimati oblik. Naravno da će biti nekih pijanih idiota koji će praviti probleme i zaspati na ulici, ali njih je puno manje nego prije. Šetao sam okolo u 21:30, ponoć i 1:30 i vibra je bila vrlo ugodna cijelo vrijeme. Puno bolje nego šetnja Splitom u isto vrijeme. A ako može Hvar, može i Split. Hvar je skup, kao što i treba biti, ali trenutno ga je užitak posjetiti. Užurbano, bez pretrpanosti i mnogo ugodnije u špici sezone nego prethodnih godina", zaključio je.

2002. došao na Hvar

Bradbury, direktor Total Croatia Newsa i autor knjige Croatia: A Survival Kit for Foreigners, kuću na Hvaru kupio je 2002. godine.

"2002. živio sam u Somalilandu (bivša britanska kolonija, de facto nezavisna republika koja se nalazi na Afričkom rogu unutar Somalije, op.a.), prodao sam kuću u Velikoj Britaniji i tražio nekretninu u Europi, negdje na obali. Otišao sam do prijateljice u Sarajevo koja mi je odlučila pokazati Jadransku obalu", opisao je jednom.

"Završio sam na Hvaru, imali smo jedan vikend da nađemo nekretninu. Bila je Velika Gospa, veliki blagdan u Hrvatskoj, mnogo ljudi... Jelsa je bila krcata. Odlučio sam kupiti kuću, za 41.000 eura. Sljedeći dan, nedjelja, otišli smo u Hvar kod odvjetnika. On je prosuo pepeo cigarete preko ugovora od jedne stranice, a ja sam dao polog", prisjetio se.

"Vratio sam se u rujnu, otišao kod javnog bilježnika, pokupio ključeve i otišao u kafić na piće, da proslavim. Uočio sam da je mjesto praznije nego mjesec prije", ispričao je te dodao da ga je u narednim mjesecima začudilo i zabrinulo kako se sve više skraćuje radno vrijeme obrta, a zatim i kad se zatvorio restoran u koji je išao svaki dan.

"Pitao sam kad otvaraju, a oni su mi rekli da otvaraju u svibnju i nasmijali mi se kad sam rekao da ja tu živim cijele godine. Tad sam shvatio da sam došao živjeti u mjesto na otoku koji je poznat po turizmu od tri mjeseca godišnje. Brinulo me hoće li biti trgovine zimi. Postalo je hladnije pa sam shvatio da nemam ni grijanje jer je to vikendica. Brinuo sam se jesam li se zaletio, no ispalo je da je to bila najbolja odluka u mom životu", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.