Stari provjereni recept za krumpirove njoke i postupak objašnjen od A do Ž

Foto: Shutterstock

Recept s točnim količinama sastojaka i detaljno objašnjenim koracima pripreme je OVDJE, a u nastavku nađite par savjeta koji će vam pomoći da vam njoki ispadnu kako treba baš svaki put.

1. Nikad nemojte koristiti mladi krumpir. Odaberite stari žuti krumpir kako njoki ne bi bili gumenasti.

2. Kuhajte ga u kori dok potpuno ne omekša inače će vam ostati tvrde grudice u pasiranom krumpiru i nećete ih se moći riješiti.

3. Ni slučajno ga ne pasirajte štapnim mikserom - nikad, ni za njoke, ni pire krumpir jer će nastati ljepljiva, gumena i gotovo nejestiva smjesa.

4. Najbolje bi bilo da koristite gnječilicu za krumpir kroz koju izlaze "niti" ili "špageti"krumpira. Tako će njoki biti najrahliji. 

5. Ohladite krumpir prije dodavanja brašna jer će ga tada puno manje upiti pa neće biti tvrdi.

6. Tijesto treba biti glatko i mekano, ali da vam se ne lijepi za ruke. Kad dođete do toga da vam se prestane lijepiti za ruke, prestanite ga mijesiti. Što ga duže mijesite, njoki će biti žilaviji.

7. Oblikovanje možete i preskočiti, ali nije loše da im dodate malo reljefa - da se umak bolje primi. Svaki njok zavrtite preko vilice ili ribeža, a možda imate i posebnu drvenu daščicu za oblikovanje njoka.

8. Za kuhanje vam treba veliki lonac i puno dobro posoljene vode. Nemojte gurati hrpu njoka u mali lončić jer će se voda rashladiti, a njoki raspasti.

9. Kuhane njoke ocijedite, a malo vode od kuhanja si sačuvajte da dodate u umak. Nemojte ih držati dugo u cjedilu da se ne zalijepe. Bolje ih je odmah dodati u umak, promiješati i poslužiti dok je još sve vruće.

Ako isprobate ovaj recept, svakako fotkajte rezultat i objavite u našoj Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? 

Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.

Index Recepti
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.