Studija: Ova psihološka osobina je povezana s nevjerom

Foto: Press

Grupa norveških istraživača nedavno je na skandinavskoj populaciji ispitala utemeljenost ljestvice emocionalnog promiskuiteta, odnosno emofilije. Emofilija je psihološka osobina koja opisuje koliko se lako i često neka osoba zaljubljuje. Studija objavljena u časopisu Frontiers in Psychology otkrila je da osobe s visokim stupnjem emofilije imaju više romantičnih veza i više slučajeva nevjere.

Romantična ljubav je intenzivna emocionalna i fizička privlačnost prema drugoj osobi, koju karakteriziraju osjećaji strasti, intimnosti i predanosti. Obično počinje privlačnošću i zaljubljenošću te pojedinci doživljavaju pojačane emocije i snažnu želju da budu blizu jedno drugome. Ako su ti osjećaji obostrani, uključene osobe mogle bi započeti romantičnu vezu. Kako veza napreduje, razvijaju se dublje emocionalne veze i privrženost kroz zajednička iskustva, komunikaciju i uzajamnu podršku.

Početni dio ovog procesa je zaljubljivanje, prijelaz od nedoživljavanja romantične ljubavi do njenog doživljavanja. Ovo iskustvo uključuje intenzivne emocije, od kojih su mnoge ugodne, ali neke mogu biti i bolne, poput emocionalne boli u odsutnosti voljene osobe ili čežnje za njom.

Što je emofilija?

Ljudi se razlikuju po tome koliko se lako i često zaljubljuju. Dok se neki pojedinci zaljubljuju često i vrlo lako, drugi to iskustvo imaju puno rjeđe ili nikad te može proći mnogo više vremena dok započne. Istraživači sugeriraju da je lakoća s kojom se netko zaljubljuje i koliko često se to događa relativno stabilna psihološka osobina, nazvana emofilija.

Autor studije Sol Røed i njegovi kolege imali su cilj procijeniti mjeri li skala emocionalnog promiskuiteta (EPS) precizno emofiliju u skandinavskoj populaciji. Njihova je pretpostavka bila da emofilija može predvidjeti broj romantičnih veza koje će osoba imati i koliko često će ta osoba biti nevjerna.

Istraživači su prikupili podatke pomoću online ankete koju su distribuirale norveške novine VG i švedske novine Aftonbladet. Prikupili su odgovore 2607 ispitainka, od kojih su 75% bile žene.

Sudionici su prijavili broj romantičnih veza koje su imali u životu i koliko su puta bili nevjerni. Također su ispunili EPS za mjerenje emofilije i dvije procjene osobina ličnosti: Dirty Dozen (za osobine mračne trijade) i Mini International Personality Item Pool (za značajke Big Five Personality, odnosno pet značajki osobnosti).

S čime je povezana emofilija?

Istraživači su usporedili funkcionira li procjena jednako za muškarce i žene te za različite dobne skupine. Pokazalo se da su rezultati usporedivi za muškarce i žene, ali nisu izravno usporedivi u različitim dobnim skupinama (do 35 godina, 36-55 godina i 56 ili više).

Daljnja analiza otkrila je da je emofilija bila povezana s osobinama ličnosti, posebice s neuroticizmom, makijavelizmom i narcizmom. Međutim, te su povezanosti bile slabe, potvrđujući da se emofilija može smatrati posebnom psihološkom karakteristikom.

Nije bilo značajnih spolnih razlika u emofiliji. Pojedinci s izraženijom emofilijom imali su više romantičnih veza, a također su češće bili nevjerni.

"Ova studija pokazuje da EPS ima dobra psihometrijska svojstva, odnosno da funkcionira kako je predviđeno. Naposljetku, studija pokazuje da se emofilija može povezati s ulaskom u romantičnije veze i nevjerom", zaključili su autori studije.

Ipak, valja napomenuti da su svi podaci prikupljeni samoinicijativnom prijavom, a anketa je uključivala pitanja o osjetljivim temama. To ostavlja prostora za pristranost izvješćivanja koja može utjecati na rezultate. Dodatno, pitanja o broju romantičnih veza i slučajeva nevjere nisu bila popraćena definicijama što je romantična veza ili nevjera, ostavljajući prostora za tumačenja sudionika.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.