Zagreb se prži na 35 stupnjeva, centar grada je potpuno prazan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

TEMPERATURE su ispraznile centar Zagreba. Od jutra u gradu temperature idu do 35 stupnjeva Celzijevih, a građani pokušavaju svesti izlaske na minimum.

Trg bana Jelačića jutros je bio potpuno prazan, tek tu i tamo mogao se vidjeti pokoji prolaznik koji nije mogao izbjeći izlazak na visoke temperature. Grad je, kao i ostatak Hrvatske, na udaru toplinskog vala pa ne čudi da su gradske ulice prazne.

U Splitu na Rivi samo najhrabriji

Slični prizori mogli su se vidjeti i u Splitu. Na Rivi su se prijepodne zatekli samo najhrabriji turisti koji obilaze grad ili tek pristižu u svoje apartmane.

Kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina?

Prilikom velikih vrućina, odnosno za ljetnih mjeseci, važno je biti oprezan i pravilno zaštititi zdravlje sebe i svojih bližnjih. 

Izbjegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno između 10 i 17 sati, ovo osobito vrijedi za osobe u povećanom riziku od toplinskog udara. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. Pijte dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi.

Nosite laganu i široku odjeću svijetlih boja i prirodnih materijala. Ne zaboravite na pokrivala za glavu (šeširi, kape) te sunčane naočale. Jedite više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem. Tuširajte se mlakom vodom, a možete stavljati i hladne obloge. Ako radite ili trenirate na otvorenom, uzimajte češće pauze u hladu i pijte više tekućine, jednu i pol čašu svakih 30 minuta.

Također, važno je prilagoditi i temperaturu prostora u kojem boravite. Sobnu temperaturu preporučljivo je održavati ispod 32°C danju i 24°C noću. Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i isključite što je više moguće električnih uređaja u svom domu. Noću rastvorite što je više moguće prozora kako bi svježiji noćni zrak ušao u prostor.

Pri ekstremnim vrućinama možete rasprostrijeti mokre ručnike, ali pripazite jer se tako povećava vlažnost zraka. Prilikom klimatizacije prostora pazite da temperatura ne bude niža od 7°C od vanjske. Električne ventilatore najbolje je koristiti u večernjim satima kako bi se pospješila cirkulacija svježeg zraka. Birajte najhladniju prostoriju za boravak.

Ostale preporuke

Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati i poslijepodne nakon 17 sati. Potražite hlad. Ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu. Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Djecu je posebno potrebno zaštititi, za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (50+) i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana. Informirajte se o nastupanju toplinskih valova na službenim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda. U posebnom riziku od posljedica visokih temperatura su kronični bolesnici.

Više savjeta kako se ponašati na visokim temperaturama možete pronaći ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.